Aktuelni ministar zdravlja

Aktuelni ministar zdravlja Armend Zemaj rekao je da se pripadnici dijaspore žale na visoke cijene PCR testiranja koje je potrebno platiti ukoliko vam je potrebno za putovanje, prenosi Gazeta express.

Zemaj je rekao da je u drugim zemljama PCR test za putovanje u inostranstvo od 170 do 300 eura, dok su na Kosovu ti testovi besplatni.

"Gotovo 70 odsto sunarodnika koriste besplatne testove, što se plaća od naših poreza, i koriste ih za putovanja u inostranstvo. Oni koji se testiraju u zapadnim zemljama plaćaju od 170 do 300 eura", rekao je Zemaj.

On je najavio uvođenje plaćanja onima koji testiranje koriste u komercijalne svrhe.

"Da bismo bili transparentni, prošle nedjelje smo na prijedlog Instituta i Odjeljenja za mikrobiologiju ovlastili pravnu kancelariju da razmotri uvođenje plaćanja takse za testiranje za one koji putuju iz komercijalnih razloga, ali ne za one koji to rade iz zdravstvenih razloga. Zasuti smo zahtjevima za testiranje zbog putovanja u inostranstvo. Svakodnevno se vrši preko 2.500 testiranja, od kojih jedan dio za putovanja u inostranstvo", rekao je Zemaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express