Intervju za Neue Zürcher Zeitung

Vršilac dužnosti predsjednika Kosova Vjosa Osmani u intervjuu za švajcarski list "Neue Zürcher Zeitung" rekla je da Beograd mora da prihvati realnost i da suverenitet Kosova ne može da bude jedna od tema na pregovaračkom stolu u procesu dijaloga Srbije i Kosova, prenosi Lajmi.

Osmani je rekla i da koalicioni sporazum sa Pokretom Samoopredjeljenje predviđa da neće biti promjena granica, kao ni ustavnih promjena, a koje bi bile neophodne za "projekat" ujedinjenja Kosova i Albanije.

"Dogovorili smo se oko prioriteta. Na Kosovu i dalje ima mjesta koja nemaju ni vodu za piće niti struju. To je naš fokus. Što se tiče Beograda, riječ je o priznavanju realnosti. Za pregovaračkim stolom ima mnogo toga da se razgovara, ali sigurno se neće razgovarati o suverenitetu Kosova", zaključila je Osmani.

Kada je riječ o nedavno održanim izborima, Osmani je rekla da su građani Kosova bili željni promjena.

"Predstavljam sliku velike većine kosovskog stanovništva - posebno mladog stanovništva. Očekivanja mladog stanovništva su velika, kao i izazovi. Po prvi put se čuo poziv naroda, to nije samo poziv, već je to vapaj za promjenom", rekla je Osmani.

Kako je napomenula nova vlada treba da pruži rad i pravdu.

"Ljudi na Kosovu su veoma strpljivi, daju vam šansu, i ne bismo smeli da ih razočaramo. Naravno, ne mogu svi problemi da se riješe preko noći, ali sada postoji nova perspektiva za Kosovo. Želim da pružim dobar primjer i, pre svega, da uvedem duh meritokratije. To se nikada pre nije dogodilo na Kosovu", rekla je Osmani.

Izrazila je nadu i da će Švicarska pružiti podršku Kosovu u viznoj liberalizaciji.

Švicarski list navodi i da su Kosovo i Švicarska imali najlošije odnose kada je prekinut sporazum o socijalnom osiguranju (švicarska strana 2010. godine).

Naime, Švicarska nije isplaćivala penziju građanima sa Kosova između 2010. i 2019. godine, a sindikati i Socijaldemokratska partija istakli su se kao zagovornici interesa građana Kosova, navodi list.

List navodi i da je Pokret Samoopredjeljenje izuzetno popularan među mladim Švicarcima kosovskog porijekla, kao i da su mnoge Kurtijeve pristalice takođe članovi Socijaldemokratske partije u Švicarskoj.

Na pitanje da li predstavlja "korekciju" Kurtijeve ljevičarske politike, Osmani je rekla da se drže dve različite političke ideologije.

"Ali, Kurti se preselio u centar i on je socijaldemokrata. Uspjeli smo da razvijemo zajednički program koji uključuje pozicije lijevog i desnog centra. Kosovski problemi nisu ideološki. Ako želimo da se borimo protiv korumpiranog sistema, onda nijedna ideologija ne bi trebalo da nas dijeli. Ovo će nas takođe održati na okupu", rekla je Osmani.