Finansijska podrška

Preko 460 hiljada eura iz budžeta Kosova potrošeno je na finansijsku podršku braniocima optuženih iz Specijalizovanih vijeća sa sedištem u Hagu.

Krajem prošle godine, Ministarstvo pravde je razmotrilo četiri zahtjeva branilaca optuženih za ratne zločine od strane Specijalnog suda, saopštio je vršilac dužnosti generalnog sekretara ministarstva pravde Ardian Bajraktari.

Rekao je da je sve odobreno.

Bajraktari kaže da je posljednje izvršenje sredstava izvršeno prošle nedjelje.

„Zahtjevi su pregledani i utvrđeno je da ispunjavaju kriterijume utvrđene zakonom i administrativnim uputstvom i kao rezultat su iste i odobrene i sada mogu da potvrdim u ime ministarstva da je izvršenje sredstava za četiri zahtjeva odobreno od strane komisije. Ukupan iznos sredstava za advokate odbrane iznosi 464.600 eura. Posljednje izvršenje isplate dogodilo se prošle nedjelje“, naglasio je Bajraktari.

Bajraktari je rekao da su zahtjevi za isplatu uglavnom podnošeni za aktivnosti branilaca radi učešća u sudskim raspravama, savjetovanju i drugom.

„Za 2021. budžet je predviđen Zakonom o budžetskim izdvajanjima, a za ovu godinu je to ukupno 17 miliona eura“, rekao je Bajraktari.

Ardian Bajraktari, koji je i šef komisije za ocjenu ovih zahtjeva, rekao je da su krajem prošle godine kao komisija pregledali četiri zahtjeva odbrane optuženih pred Specijalnim sudom.

Prema Zakonu o pravnoj i finansijskoj zaštiti osoba koje Specijalni sud može optužiti, koju je usvojila Skupština Kosova 2015. godine, stoji da „oni imaju pravo da zatraže pomoć u pokrivanju troškova odbrane i angažovanja nezavisnih branioca“.

Zakon garantuje pokriće advokatskih troškova optuženim licima.

Do sada su Specijalizovana vijeća u Hagu potvrdila optužnicu protiv bivšeg pretpostavljenog Oslobodilačke vojske Kosova Saliha Mustafe i zajedničku optužnicu protiv bivšeg predsjednika Kosova, Hashima Thaçija, bivšeg lidera Demokratske partije Kosova, Kadrija Veselija, bivšeg portparola Oslobodilačke vojske Kosova, Jakupa Krasniqija i bivšeg člana glavnog štaba OVK, Rexhepa Selimija. Prema optužnici, oni se terete za ratne zločine.

U međuvremenu, Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv lidera Organizacije ratnih veterana, Hysnija Gucatija i Nasima Haradinaja, zbog „ometanja pravde“.

Izvor: Koha/Kossev