Porast pozitivnih slučajeva i žrtava

Specijalista za zarazne bolesti Hamdi Ramandani rekao je da je situacija sa pandemijom koronavirusa na Kosovu veoma zabrinjavajuća, prenosi Reporteri.

Ramadani je za EuronewsAlbania rekao i da su se pokazatelji pandemije pogoršali i to se, prema njegovim riječima, odražava na porast broja pozitivnih slučajeva infekcija i žrtava.

“Situacija na Kosovu je veoma zabrinjavajuća. Svakog dana imamo porast broja zaraženih i povećanje slučajeva koji se završavaju smrtnošću“, rekao je Ramadani.

Dodao je i da se broj novozaraženih povećao i zbog nepoštovanja svih preporučenih antikovid mjera.

"Ovaj trend povećanja broja slučajeva gorka je istina i uznemirujuća situacija. Veliki broj građana ne poštuje čak ni osnovne mjere zaštite protiv kovida“, napomenuo je Ramadani.

Prema njegovim riječima, vakcinacija stanovništva će na neki način kontrolisati pandemiju, ali je zabrinjavajuće što Kosovo do sada nije obezbjedilo nijednu dozu antikovid vakcina.

"Nadali smo se da ćemo u februaru biti snabdjeveni vakcinama, a sada se nadamo da ćemo u prve dvije nedjelje marta doći do antikovid vakcina. Jedini način da se zaustavi ovaj negativan trend pandemije je vakcinacija stanovništva", zaključio je Ramadani.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri