Niko ne želi beskrajnu neizvesnost

Koordinator pregovaračkog tima Kosova u dijalogu sa Srbijom, Skender Hyseni, poslije sastanka sa Lajčakom vjeruje da sveobuhvatni sporazum može biti postignut u roku od nekoliko mjeseci i ističe da je neophodno konačno rješenje, jer međunarodna zajednica ne želi beskrajnu neizvesnost na Balkanu, prenosi Lajmi.

Hyseni je zadovoljan sastankom sa Lajčakom.

„Želeo je da se sastane sa mnom i da predstavi perspektivu nastavaka dijaloga. Došao je da sazna više o stavovima lidera političkih partija, a posebno pobedničke stranke", rekao je Hyseni.

Smatra da je dijalog dobro tekao do pada Hotijeve vlade, kada je zaustavljen.

„Dijalog je bio dobar i neminovno bi doveo do uzajamnog priznavanja Kosova i Srbije. Vjerujem da će i nakon prekida buduća vlada nastaviti tamo gdje smo stali", očekivanja su Hysenija.

On dodaje da je postizanje konačnog sporazuma neophodno.

„Historijskom i političkom sporu između Kosova i Srbije potrebno je konačno rješenje. Neriješavanje sukoba stvara taoca od Kosova na svim poljima. Ne treba da budemo u zabludi da će Kosovo postići značajniji napredak bez rešavanja ovog pitanja. Od suštinske je važnosti da se sukob razriješi jednom zauvijek, kako Kosovo ne bi skliznulo u zemalje sa polovičnim identitetom. Bez članstva u NATO, EU i UN, Kosovo ostaje jedna od zemalja koja nije završila proces izgradnje države. Nadam se da će nova vlada imati zrelost i da će shvatiti neophodnost i potrebu da riješi ovaj sukob. Dijalog sa Srbijom nametnuće kao prioritet ključni kosovski partneri, koji ne žele beskrajnu neizvesnost na Balkanu", zaključuje Hyseni.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi