Nacionalno jedinstvo...

Predsjednik Pokreta za nacionalno jedinstvo Valon Murati, rekao je da se dijalog između Kosova i Srbije prvo mora okončati da bi se krenuo ka putu nacionalnog jedinstva između Kosova i Albanije, prenosi Gazeta Express.

Murati vjeruje da bi trebalo da se riješe problemi sa Srbijom, a zatim da se razgovara o nacionalnom jedinstvu.

„Prije nego što razgovarate sa mnom o nacionalnom jedinstvu, moramo riješiti probleme sa Srbijom. Da bismo došli do nacionalnog jedinstva, do kojeg vjerujem da moramo doći, jer ne postoji drugo rješenje, moramo proći kroz ovaj sporazum (sa Srbijom)", rekao je Murati.

Tokom dana bilo je mnogo reakcija na tu temu, jer je Kurti rekao da se Kosovo ne može pridružiti Albaniji, jer to ne dozvoljava njegov ustav tokom posjete Lježu u Albaniji.

„Nažalost, ustav Kosova ima kontradikciju, član 1.1 kaže da je Kosovo nezavisna država, dok nam član 1.3 zabranjuje pridruživanje drugoj državi. U tom smislu, nezavisnost Kosova ne dozvoljava ustavno ujedinjenje sa drugom nezavisnom državom, ali istovremeno predstavlja prepreku integraciji kakva je evropska. Na Kosovu nemamo zakon za referendum i ne mijenjamo Ustav, ali to je bez sumnje historijska".

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express