Izvještaj

Kosovo kao i još pet zemalja Zapadnog Balkana: Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija su u kategoriji djelimično slobodnih država, jedan je od zaključaka izvještaja “Sloboda u svijetu 2021 - Demokratija pod opsadom” međunarodne nevladine organizacije Freedom House.

Izvještajem je obuhvaćeno 195 svjetskih država i 15 teritorija i u istraživanju je utvrđen 15-godišnji uzastopni globalni pad u oblasti političkih prava i građanskih sloboda.

Šest pomenutih zapadnobalkanskih država ponovilo je prošlogodišnji učinak - zadržavši se u kategoriji djelimično slobodnih zemalja. Slovenija i Hrvatska - koje su članice Evropske unije - označene su kao slobodne države.

U dijelu izveštaja koji se odnosi na Zapadni Balkan ukazano je da je u zemljama tog područja tokom 2020. zabeleženo nazadovanje, ali i napredak pojedinih.

“Izbori čije su sprovođenje obilježile manjkavosti zadali su težak udarac višepartijskom sistemu u Srbiji. Na Kosovu, poslije kratkotrajnog perioda na vlasti, neustavno je zbačena vlada premijera Albina Kurtija. Nasuprot tome, u Crnoj Gori prekinuto je uzastopno šestogodišnje narušavanje političkih prava i građanskih sloboda - pošto su izbori rezultirali prvom tranzicijom političke vlasti na opozicione snage od proglašenja nezavisnosti zemlje. Istovremeno, reizabrana je reformistička vlada Sjeverne Makedonije - čije su se institucije u velikoj mjeri oporavile od štete koju im je naneo odbjegli bivši premijer Nikola Gruevski", precizirano je u dijelu izvještaja Freedom Housea koji se odnosi na Zapadni Balkan.