Diplomatski

Ne spominjući uopšte pitanje otvaranja kosovske ambasade u Jerusalimu, lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti uzvratio je zahvalnicu izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu i turskom predsjedniku Redžepu Tayyipu Erdoganu.

Prije nekoliko dana, poslije pobjede na izborima 14. februara, Kurti se našao "između dvije vatre". S jedne strane, Netanjahu ga je pozvao kao premijera da prisustvuje inauguraciji kosovske ambasade u Jerusalimu, dok ga je Erdogan pozvao da izbjegne sporazum od 4. septembra u Sjedinjenim Državama sa kojim se Kosovo obavezalo da će postati jedna od zemalja koja će otvoriti ambasadu u Jerusalimu, a ne u Tel Avivu.

Zahvalivši se na čestitki, Kurti je Netanijahuu napisao da uspostavljanje diplomatskih odnosa između dvije zemlje vidi kao priliku za jačanje političke, ekonomske i kulturne saradnje.

"Naš narod je historijski poštovao jevrejsku zajednicu. Kao budućem premijeru Republike Kosovo, bila bi mi čast da se pozabavim pitanjima jevrejske zajednice i njenog nasljeđa u našoj zemlji. Kako naše zemlje uspostavljaju diplomatske odnose, cilj mi je da proširim i produbim našu saradnju u budućnosti. Hvala vam na pozivu da posjetim vašu prijateljsku zemlju, što ću učiniti u vreme pogodno za obje strane“, napisao je Kurti u svom pismu Netanjahuu.

S druge strane, u svom pismu Erdoganu, Kurti mu se zahvalio na ulozi koju je Turska igrala u ključnim vremenima za državu Kosovo.

"Kada se formira naša vlada, cilj mi je da proširim i produbim naše odnose kroz otvorenu i iskrenu komunikaciju i saradnju", napisao je Kurti.