U organizaciji

Pod motom "Demokratija je omanula" u Prištini je održan protest nevećinskih zajednica i civilnog sektora protiv „uzurpacije zagarantovanih mjesta u Skupštini Kosova“. Ovaj marš je organizovala "Naša Inicijativa", a podržalo ga je nekoliko nevladinih organizacija.

U ime organizacije “Naša Inicijativa” medijima se obratio Osman Džudžević, koji je naglasio da je ovaj mirni protest organizovan protiv uzurpiranih mjesta u Skupštini.

“Uzurpacija je posljedica procesa izbronog inžinjeringa koji onemogućava efikasno predstavljanjem nevećinskih zajednica u Skupštini Kosova. Ovim protestnim maršom želimo da iskažemo naše nezadovoljstvo kao nevećinskih zajednica i da branimo naša prava garantovana Ustavom”, kazao je on.

Veton Berisha, lider Liberalno egipćanske stranke i bivši poslanik u Skupštini Kosova, rekao je da protestom insistiraju na tome da se obrati pažnja na ovaj fenomen i zatražio od institucija da rade svoj posao kako bi sprečile ovakve situacije, jer se zaključuje da je to izborni inženjering.

“Ovo je neprihvatljivo ustavno-pravno kršenje i protest dokazuje da postoji nezadovoljstvo i među građanima i među nevladinim organizacijama", rekao je Berisha.

U vezi sa navodnim manipulacijama, nevladine organizacije koje se bave praćenjem izbornog procesa zatražile su istragu od tužilaštva, dok su predstavnici egipćanske zajednice upozorili na žalbe relevantnim institucijama kao što je Izborni panel za žalbe i predstavke i Vrhovni sud.

Izvor: Kosovo Online/info-ks.net