Nakon sastanka sa Osmani

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak poručio je 2. marta u Prištini da bi sveobuhvatni sporazum trebao da bude postignut za nekoliko mjeseci i istakao da ne vidi razlog zašto se tako što ne bi desilo dok su na vlasti Albin Kurti, lider Pokreta Samoopredjeljenje i Vjosa Osmani.

Osmani, v.d. predsjednika Kosova, je na kosovskim izborima 14. februara bila na listi Samoopredjeljenja, koje je dobilo najviše glasova.

Lajčak je nakon sastanka sa Osmani izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare da je na Kosovu i Srbiji da odluče kojim tempom će se odvijati dijalog i ponovio da celi proces može brzo biti završen ako postoji volja sa obje strane za tako nešto.

„Ne vidim prepreke na ovom putu“, rekao je Lajčak, uz napomenu da je za proces dijaloga neophodno političko i društveno jedinstvo na Kosovu.

Dodao je i da Evropska unija i Sjedinjene Države, od kako je na čelu američke administracije Džo Bajden (Joe Biden), sarađuju i da dele iste ciljeve kada su u pitanju zemlje na Zapadnom Balkanu.

„Države članice EU i SAD raduju se nastavku dijaloga, dijalogu koji uključuje važna pitanja za sve građane. Zbog toga sam razgovarao sa Kurtijem i Osmanijevom, da vidim gdje smo kada je u pitanju dijalog. Zaključak sa ovih sastanaka je da će se dijalog nastaviti, postoje interne procedure, ali će se nastaviti", zaključio je Lajčak.

Vršiteljka dužnosti predsjednika Kosova Vjosa Osmani je napomenula da se u dijalogu sa Srbijom neće razgovarati o teritorijalnom integritetu Kosova, napominjući da je potreban novi pristup ovom procesu a kako bi se postigao sporazum koji podrazumeva međusobno priznanje.

„Nećemo dozvoliti pregovore o granicama“, podvukla je Osmani.

Ona je rekla i da će nove kosovske institucije, po pitanju dijaloga, razgovarati sa opozicijom i civilnim društvom.

„Očekujemo sjajnu koordinaciju sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama. Uprkos tome što se Srbija nije izvinila za zločine, Kosovo je bilo dio dijaloga“, ukazala je Osmani i dodala da je vrijeme da se Srbija izvini za ratne zločine na Kosovu i da je od suštinske važnosti postizanje pravde.

„Bez pravde, nema mira u našem regionu", rekla je ona i ponovila da jedino sveobuhvatni sporazum između Kosova i Srbije može doprineti trajnom miru.

Govoreći o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, koja je 2103. godina dogovorena sporazumom u Briselu, Osmani je rekla da će se poštovati odluka Ustavnog suda, a u kojoj postoje suštinske primjedbe na taj sporazum.

Ustavni sud Kosova je 2015. godine utvrdio da pojedine tačke o formiranju Zajednice nisu u skladu sa kosovskim zakonima.

Lajčak je u trodnevnu posjetu Kosovu stigao 1. marta i na početku svoje posjete se sastao sa Albinom Kurtijem, liderom Pokreta Samoopredjeljenje.

Nakon tog sastanka Kurti je istakao da ne poriče važnost dijaloga ali je ponovio i svoj stav da dijalog sa Srbijom ne može biti ni prvi ni drugi prioritet njegove buduće vlade.

Sa druge strane, Lajčak je na svom Twiter nalogu napisao da je sa Kurtijem obavio konstruktivan razgovor.

“Detaljno smo razgovarali o dijalogu i daljim koracima”, napisao je Lajčak.
  Dijalog između Kosova i Srbije je započeo 2011. godine posredstvom Evropske unije a posljednji sastanak na političkom nivou je održan septembra prošle godine.

Prema ranijim najavama iz Brisela, dijalog Prištine i Beograda će biti nastavljen kada se na Kosovu formiraju nove institucije nakon održanih izbora.

Lajčak sa Kosova 3. marta putuje u Srbiju a 4. marta u Crnu Goru.