Ujedinila ih neutralnost

Juče tokom dana, predsjedavajući Pokreta Samoopredjeljenje, Albin Kurti, primio je izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Ono što se istaklo i o čemu se raspravljalo na društvenim mrežama jeste to da je u kancelarijama Pokreta Samoopredjeljenja viđena samo albanska nacionalna zastava, a ne i kosovska.

Na ovu temu reagovao je i savjetnik bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija, Adil Behramaj.

Rekao je da je Lajčaka i Kurtija ujedinila neutralnost prema kosovskoj zastavi.

„Lajčaka i Kurtija ujedinila je neutralnost prema zastavi Kosova“, rekao je on.

Inače, fotografiju sa zajedničkog susreta sa Kurtijem, Lajčak je objavio tek jutros na svom Twitter nalogu, za razliku od jučerašnjih odvojenih susreta koji su uslijedili nakon sastanka sa Kurtijem – sa komandantom KFOR-a i američkim ambasadorom Kosnettom. Upravo je američki ambasador pažljivo birao mjesto susreta, odnosno fotografisanja sa Albinom Kurtijem u prošlosti. I tada su mediji primjetili da je on, kao i njemački ambasador zajedničke fotografije susreta objavio van unutrašnjeg djela sjedišta Samoopredjeljenja, i to protumačili kao namjeru da se njihovi razgovori ne odvijaju pored albanske nacionalne zastave. Na jutrošnjoj fotografiji, koju je objavio Lajčak sa sinoćnjeg susreta sa Kurtijem, njih dvojica stoje i pozdravljaju se, dok se na fotografiji ne vide bilo kakva obilježja. Takođe, Lajčak nosi kravatu sa drugačijom bojom u odnosu na fotografiju koju je objavio Reporteri.



Ova vijest stiže nakon čitave ujdurme u Prištini nastale kada je primjećena mapa na jednom snimku Lajčaka u svom kabinetu, na kojoj Kosovo koje nije granicom razdvojenom od Srbije. Nije pomoglo ni objašnjenje portparola Pitera Stanoa da se radi o statusno neutralnoj mapi u skladu sa stavom EU, zbog pet članica koje ne priznaju kosovsku nezavisnost, te pravdanje i samog Lajčaka, da je riječ o zvaničnoj mapi Zapadnog Balkana za EU, a ujedno i da postoji linija koja razdvaja Kosovo i Srbiju. Lajčak je i danas morao da objašnjava isto pitanje.

Izvor: Reporteri/Kossev