Urednik produkcije „BIRK“

Urednik produkcije „BIRK“ Fitim Flugaj rekao je da je Kosovo zalaganjem da uspostavi ambasadu u Jerusalimu ušlo u svojevrsnu diplomatsku zamku, prenosi TV Klan Kosova.

Flugaj je istakao da je kosovska strana morala da preduzme sve moguće akcije u koordinaciji sa moćnim zemljama Evropske unije.

„Na osnovu diplomatskih tokova koji su se nedavno dogodili, Kosovo je već ušlo u svojevrsnu zamku zbog nepriznavanja diplomatije u vezi sa pitanjima koja su vrlo osjetljiva. Kosovo postoji kao država u Evropi i svaka akcija se morala preduzimati u koordinaciji sa najmoćnijim evropskim državama“, rekao je Flugaj u emisiji „Info magazin“ na TV Klan Kosova.

Dodao je da je Kosovo „trebalo da ima malo drugačiji pristup“, s obzirom da pet zemalja Evropske unije ne priznaje nezavisnost Kosova.

„Ovo je mač sa dvije oštrice koji boli na obe strane. Kosovska diplomatija nije imala imunitet i nije bila dovoljno pametna da pobjegne od nekih stvari koje idu na štetu Kosova“, dodao je Flugaj.

Prema njegovim riječima, Kosovo treba da ima nacionalnu diplomatsku strategiju koja će štiti interese na najmudriji mogući način.

„Imamo posla s krhkom politikom. Kosovo je pred nekim počinjenim djelima protiv kojih nema diplomatsku moć i pripreme. Kosovo je mala zemlja koja mnogo zavisi od međunarodnih prijatelja“, rekao je Flugaj.

Govoreći o Palestini, Flugaj je rekao da Kosovo ne može postavljati uslove niti uslovljavati.

„Kosovo prije svega mora da ima nacionalnu diplomatsku strategiju koja štiti svoje interese na najmudriji mogući način. Ali Kosovo se i dalje ponaša u skladu sa okolnostima jer nema odgovarajuću platformu za diplomatiju“, rekao je Flugaj.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova