Skandal i rizik...

Pokret Samoopredjeljenje (VV) Albina Kurtija reagovalo je na pisanje medija na Kosovu da je Osnovni sud u Prištini odobrio zahtjev Specijalnog tužilaštva da se za Milana Radoičića ukine nalog za hapšenje, navodeći da “takva prećutna odluka pravosudnih institucija, osim skandala, predstavlja rizik”.

Iz suda nema zvanične potvrde za takvu odluku, piše Radio Slobodna Evropa.

Milan Radoičić se nalazi u bjekstvu jer ga tužilaštvo Kosova dovodi u vezu sa ubistvom srpskog političara sa sjevera Kosova, lidera inicijative Sloboda demokratija pravda (SDP) Olivera Ivanovića.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 28. februara da je pročitao vijest o povlačenju naloga za hapšenje Milana Radoičića, osumnjičenog da je povezan sa ubistvom političara sa Kosova Olivera Ivanovića.

Vučić je novinarima na beogradskom aerodromu rekao da "nije siguran šta je tu tačno", ali i dodao da je Radoičić, "za razliku od nekih drugih", prihvatio poligraf.

"Više od dvije godine slušam kako je Radoičić ubica, a Vučić nalogodavac i šta ćemo sad?", rekao je predsjednik Srbije i dodao da je Radoičić na poligrafu "pao na nekim drugim temama", ali da je "prošao" kada je riječ o ubistvu Olivera Ivanovića.

Specijalno tužilaštvo je do sada podiglo tri optužnice zbog ubistva Ivanovića i u svakoj se navodi da su Milan Radočić i Zvonko Veselinović bili na čelu kriminalne grupe, te da su u kontinuitetu pokušavali da pod svoju kontrolu stave Sjevernu Mitrovicu.

Dodaje se da su ostali osumnjičeni svijesno i namjerno pomagali toj kriminalnoj grupi u cilju izvršenja krivičnog djela ubistva Olivera Ivanovića.

Samoopredjeljenje u svom saopštenju za medije navodi da je Milan Radoičić svih ovih godina osporavao zakon i “kršio suverenitet i integritet Republike Kosovo svojim kriminalnim djelovanjem”.

“Ko je specijalni tužilac koji je zatražio, bez ikakvog argumenta, ukidanje naloga za hapšenje jednog od najvećih posleratnih zločinaca? Specijalno tužilaštvo i Osnovni sud moraju da objasne kosovskoj javnosti zašto se zločinac više ne smije hapsiti. Takođe pozivamo Tužilačko i Sudsko vijeće da reaguju”, navodi se u saopštenju.

Na kraju Samoopredjeljenje, koje je prema preliminarnim rezultatima pobjedilo na kosovskim izborima 14. februara, podvlači da će njihova Vlada raditi na vladavini zakona i protiv organizovanog kriminala.