Specijalista za zarazne bolesti

Specijalista za zarazne bolesti Hamdi Ramadani rekao je da, ukoliko se hitno ne pooštre antikovid mjere i ne započne vakcinacija, Kosovu preti novi, treći talas koronavirusa, prenosi Gazeta Express.

Ramadani je dodao da bi, novi britanski soj koronavirusa, koji se već pojavio na Kosovu, takođe značajno mogao da utiče na porast broja novozaraženih.

"Moguće je da ovaj porast infekcija i pojava novog soja koronavirusa na Kosovu doprinesu početku novog ili trećeg talasa, ukoliko se ne preduzmu nove mjere i ukoliko se ne sprovede vakcinacija i imunizacija stanovništva. U suprotnom možemo ući u treći talas, jer je novi soj virusa ubrzao širenje infekcije", naglasio je Ramadani.

Napomenuo je i da porast slučajeva koronavirusa u posljednje vrijeme pokazuje da je situacija ozbiljna i da postoji tendencija da se broj zaraženih još više poveća.

Zamolio je građane da poštuju mjere zaštite, a institucije da ulože više napora u obezbjeđivanju vakcina.

"Broj novozaraženih se povećava iz dana u dan. Situacija je ozbiljna. Nadležna zdravstvena tijela i institucije treba da rade više kako bi se smanjio broj infekcija i mortaliteta", dodao je Ramadani.

Predsjednik Ljekarske komore Kosova Pleurat Sejdiu rekao da je izvesno da će treći talas koronavirusa pogoditi i Kosovo.

"To je logičan sled događaja, s obzirom na to šta se dešava u svijetu. Prvi talas je obuhvatio Evropu, zatim Kosovo, pa tako i drugi talas. Sada druge zemlje govore o trećem talasu i ako se to dogodi, doći će i na Kosovo", izjavio je Sejdiu.

Istakao je i da su zdravstveni radnici već umorni od suočavanja sa pandemijom, ali da će, svakako dati sve od sebe kako bi nastavali da situaciju drže pod kontrolom.

Inače, iako su mnoge evropske zemlje koje su snabdjevene vakcinama pooštrile mjere zaštite od koronavirusa, na Kosovu su one nedavno ublažene.

 Izvor: Kosovo Online/Gazeta express