Namještanje glasova...

Očekuje se da se stranke bošnjačke i romske zajednice žale Izbornom panelu za žalbe i predstavke i drugim institucijama zbog navodnog namještanja glasova od strane Srpske liste, u znak podrške Inicijativi Adrijane Hodžić i stranci Romska inicijativa.

Lideri stranaka u ovim zajednicama kažu da će zatražiti poništavanje glasanja, ali ne i ponavljanje glasanja.

Lider bošnjačke stranke, Socijaldemokratske unije, Duda Balje, rekla je za Radio Kosovo da će se žaliti na, kako kaže, zločin u politici koji je počinila Srpska lista, podržavajući manjinske stranke.

„Mislim da ćemo zatražiti ukidanje mandata, jer je malo teško ponoviti izbore. Glasovi moraju da se ponište kako bi se vidjelo kako su glasovi dati. Gdje i kako? Zahtevaćemo poništavanje mandata, jer su pokušali i uspjeli u prevari“, rekla je Balje.

Kao i bivša poslanica Duda Balje, i Erkhan Galjuši (Galushi) z Naprednog pokreta Roma na Kosovu kaže da će se i oni žaliti i da su za poništavanje glasova, ali ne i za ponavljanje glasanja.

„Ne dolazi u obzir ponavljanje glasanja, jer je to učinjeno namjerno i postupak glasanja treba u potpunosti poništiti, u potpunosti sumnjam u tim dijelovima – za manjinske zajednice, kao na primjer za Romsku inicijativa i stranke bošnjačke i goranske zajednice koje kontroliše Srpska lista“, rekao je Galjuši.

Na osnovu preliminarnih rezultata koje je objavio CIK, očekuje se da će Inicijativa Adrijane Hodžić zauzeti garantovano mjesto za bošnjačku zajednicu, dok će Romska inicijativa vjerovatno osvojiti dva mesta u Skupštini, a ostale bošnjačke i romske stranke ostaće bez predstavnika.

Izvor: Zeri/Kossev