Šef Kancelarije EU na Kosovu

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomáš Szunyog vidi kao pozitivan potez izjave kandidata za premijera Albina Kurtija da će dijalog sa Srbijom biti u prva četiri prioriteta njegove vlade, jer je, prema njegovim riječima, to dobar signal za taj proces, prenosi Ekonomija Onlajn.

"Mislim da Kosovo definitivno nije ostrvo i mislim da se može razviti samo u određenom regionu sa svim susjedima. I mislim da je zato proces dijaloga o integraciji u EU neizbježan, da je to put koji vodi ka EU kroz dijalog. Razumijem da postoji određeni pozitivan pomak u tim izjavama – od toga da dijalog uopšte nije prioritet, već je na šestoj poziciji, a sada je četvrti prioritet. Mislim da vidimo znake da postoji bolje razumijevanje da je dijalog važan, ne samo za Kosovo već i za cio region, a razvijeni region je ono što želimo da promovišemo“, rekao je Szunyog.

Kada je u pitanju otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu, on je ukazao da to nije u skladu sa politikom Evropske unije.

"Namjera da se otvori ambasada u Jerusalimu nije u skladu sa politikom EU, nije u skladu sa bezbjednosnim prioritetima. EU veruje da to nije u skladu sa ostalim međunarodnim obavezama Kosova, a takođe nije u skladu sa bezbjednosnim rezolucijama UN i naravno da može stvoriti određenu dilemu. Tu smo vrlo jasni i pretpostavljam da će, nakon što Kosovo saopšti da namjerava da se integriše u EU, slediti spoljnopolitičke prioritete EU“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online