Bivši ministar zdravlja

Bivši ministar zdravlja Ferid Agani rekao je da će konstituisanje institucija biti izvršeno do kraja marta, dok bi za izbor predsjednika Kosova političke stranke trebalo da sarađuju kako bi se izbjegla politička blokada, prenosi Ekonomija Onlajn.

Agani je rekao da rezultat izbora 14. februara nije bio iznenađujući, i dodao da bi nova vlada trebalo da da prioritet pravdi, vladavini prava i ekonomskom razvoju.

"O konceptu o kom se najviše govorilo tokom ovih izbora bila je pravda. Stranku pravde osnovali smo 1999. godine, prvog dana nakon rata, upravo u tu svrhu. Prije svega, potrebna je pravda, vladavina prava, a zatim i ekonomski razvoj. Mislim da su ovi izbori odražavali takav cilj stanovništva i konačni rezultat je u skladu sa željom građana“, rekao je on.

Agani je naglasio da će na Kosovu uskoro biti konstituisane institucije -  Skupštine Kosova, predsjednik parlamenta, premijer i predsjednik Kosova.

„Nadam se da nećemo imati političku blokadu. Mislim da više od 45 odsto kosovskih glasača koji su izašli na birališta nisu glasali za to da predstavnici naroda blokiraju već da grade državu. Mislim da je blokada potpuno nerazumna“, rekao je on.

Agani kaže da bi pobjednička stranka trebalo da izgradi partnerstvo sa opozicionim partijama kada je u pitanju izbor predsjednika kako se ne bi stvorile poteškoće.

"Ko bi trebalo da bude predsjednik Kosova -  onaj ko stvara najviši stepen saglasnosti u političkom spektru zemlje. Imamo političke stranke koje su osvojile većinu. Moraju da izgrade partnerstvo sa drugim političkim partijama koje će biti u opoziciji u iskrenom dijalogu da bi prevazišli sve poteškoće. Pronađite ličnost koja će najbolje predstavljati Kosovo“, naveo je on.

Agani je rekao da nikada nije bilo lakše konstituisati institucije, navodeći da vjeruje da će to biti učinjeno do kraja marta.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online