Predsjednik Turske

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu poziva Kurtija da prisustvuje otvaranju ambasade Kosova u Jerusalimu, dok turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan od nove vlade očekuje da preispita i poništi takvu odluku, a zvaničnici Samoopredjeljenja najavljuju da će sa EU i Izraelom razgovarati o najboljem rješenju za Kosovo, prenosi Gazeta Express.

Lider Samoopredjeljenja već je najavio da će pored dijaloga sa Srbijom, razmotriti i otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu. I dok je premijer Netanyahu pozdravio najavljeno otvaranje kosovske ambasade, predsjednik Erdoğan pozvao je Kosovo da preispita takvu odluku.

„Pored toga, drago mi je saznati za stav vaše stranke da će, ako dođe na vlast, razmotriti odluku Kosova o otvaranju ambasade u Jerusalimu. Vjerujem da bi bilo korisno izbeći takav korak, koji bi mogao naneti veliku štetu Kosovu“, napisao je Erdoğan u svom pismu čestitke Kurtiju zbog ubjedljive pobjede na izborima.

Zvaničnici Samoopredjeljenja najavili su da će razmotiti odluku o otvaranju ambasade u Jerusalimu  i zbog zahtjeva EU na putu integracija, izjavio je Glauk Konjufca iz Pokreta Samoopredjeljenje.

Istovremeno Haki Abazi iz Samoopredjeljenja savjetuje Kurija da treba da se sa Briselom i Izraelom dogovori oko pitanja otvaranja ambasade u Jerusalimu.

"Kosovu je važan stav Evropske unije. Mislim da će vlada Kurtija iskreno razgovarati sa Izraelom  i EU, kako bi pokušala da riješi problem, koji je nepotrebno stvorila prethodna vlada“, rekao je Abazi.
 
Prethodno je EU oštro kritikovala odluku Kosova o otvaranju ambasade u Jerusalimu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express