Nezamislivo

U vrijeme kada Njemačka ponovo uspostavlja granicu sa Češkom i Austrijom zbog pandemije, nezamisliva je liberalizacija viznog režima ili uklanjanje granica za treće zemlje, kaže direktor Kosovskog instituta za evropsku politiku Demush Shasha, a zbog neuspješne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, i straha od velikog broja azilanata Francuska i Holandija najoštrije se protive viznoj liberalizaciji za Kosovo, prenosi Reporteri.

Neke evropske zemlje, uključujući Francusku i Holandiju, smatraju da još nije vrijeme za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova.

Shasha sumnja da će tokom 2021. godine doći do pomaka u viznoj liberalizaciji, a u najnovijem izvještaju Evropske komisije o napretku primjećeno je da je Kosovo u početnoj fazi borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i da „ne postoji snažna politička volja za efikasno rješavanje pitanja, koja se moraju riješiti“.

Shasha smatra da i pandemija doprinosi odlaganju vizne liberalizacije za stanovništvo na Kosovu.

„Neke države članice EU i dalje misle da Kosovo nije ispunilo kriterijume za liberalizaciju viznog režima, odnosno u borbi protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala. Od uspostavljanja ovog kriterijuma prije pet godina, Kosovo još uvijek nema uspješno riješen slučaj u borbi protiv korupcije na visokom nivou“, rekao je Demush Shasha.

Profesor na Odjeljenju za političke nauke Univerziteta u Prištini, Jehona Lushaku  kaže da su mnoge države, poput Franciske skeptične po pitanju vizne liberalizacije za Kosovo.

„Kosovo ne uspjeva da ove zemlje ubedi, jer nema dobre rezulatate u borbi protiv kriminala i korupcije. Korupcija bi trebalo da bude prioritet institucija, bez miješanja u politiku. Izvještaj o Kosovu, usvojen u utorak, 23. februara, u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, primjećuje da su glavni slučajevi na Kosovu išli presporo i da su kazne, ako su postojale, bile blage", naglašava Lushaku.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri