Novinarska anketa

Građani tvrde da se na Kosovu ne poštuju antikovid mjere, poput nošenja maski i održavanja fizičke distance, a smatraju da se pooštravanjem neće postići nikakav efekat, prenosi Kosovo Press.

U novinarskoj anketi građani su naveli da je disciplina poštovanja antikovid mjera na vrlo niskom nivou i da je to osnovni razlog povećanja broja novoinficiranih.

Jedan od šetača u Prištini, Feriz Ramadani smatra da su trenutne mjere sasvim dovoljne i da ih ne treba pooštravati.

„Pooštravanje nije potrebno. Distanca, maske i pranje ruku su dovoljni, sada kada bismo ih se pridržavali, ali ne poštujemo ih. Ne vidim pozitivne efekte mjera zatvaranja", rekao je Ramadani.

Anketirani građani još dodaju da su političari tokom kampanje pokazali loš primjer građanima da je moguće i dozvoljeno kršenje propisanih mjera.

„Uvođenje strogih mjere nema smisla, ali nešto se mora preduzeti zbog situacije za koju se vidi da nije dobra. Potpuno zatvaranje bilo bi rješenje za smanjenje slučajeva, ali ne bi bilo dobro za ekonomiju. Poštovanje mjera prekršeno je tokom kampanje i sada se samo nastavlja" , rekao je Beqir Konxheli.

Stanovnici Prištine još navode da svi na Kosovu treba da se pridržavaju preporuka SZO i navode primjere da su policajci bez maski kažnjavali gražane koji ih ne nose. Ima i onih građana koji uvođenje strogih mjera smatraju neophodnim.

Na Kosovu je trenutno  šest opština u crvenoj zoni i to, Priština, Kosovo Polje, Obilić, Zvečane, Peć i Lipljan.

Izvor: Kosovo Online/Kosovapress