Neuspjeh

Iako su zemlje regiona počele da vakcinišu građane, na Kosovo vakcina protiv koronavirusa još uvijek nije stigla, piše Gazeta Express.

Kako navodi taj medij, Srbija je počela da vakciniše svoje stanovništvo protiv koronavirusa 24. decembra 2020. godine, koristeći vakcinu Pfizer-BioNTech. Do danas je u Srbiju stiglo 1,9 miliona doza vakcina protiv kovid-19.

U Albaniji je vakcinacija takođe započela 11. januara i sada gotovo svake nedjelje stiže kontingent vakcine te američke kompanije.

Vakcinacija u Sjevernoj Makedoniji započela je 17. februara sa 4.680 doza vakcine Pfizer koju je donirala Vlada Srbije. Crna Gora je slično započela vakcinaciju u februaru ruskom vakcinom protiv koronavirusa "Sputnik V", koju je dobila kao donaciju od Srbije. Crna Gora država je do sada dobila 7.000 doza "Sputnjika V".

Specijalista za istraživanje globalne zdravstvene politike Hana Xhemajli izjavila je za Radio Slobodna Evropa da je Kosovo stagniralo sa antikovid vakcinama zbog slabe ekonomije i nemogućnosti lobiranja.

"Rušenjem vlade u martu prošle godine, stvarena je velika nestabilnost u zemlji. U vrijeme kad smo morali konsolidujemo snage, na samo Ministarstvo zdravlja, jer lobiranje za vakcinu ne zavisi od jednog ministarstva, to je međuresorska saradnja. Trebalo je da postoji iskrenije lobiranje privatnih kompanija i drugih zemalja, ako ne uspijemo da kupimo (vakcinu), uzeti kao donaciju", rekla je Xhemajli.

Vršilac dužnosti ministra zdravlja Armend Zemaj najavio je da će antikovid vakcina stići na Kosovo u februaru.

Xhemajli kaže da su mnogi faktori uticali na neuspjeh Kosova sa vakcinama, poput činjenice da Kosovo nije član Svjetske zdravstvene organizacije.

Kosovski budžet za 2021. godinu iznosi 2,4 milijarde eura, iz koga je izdvojeno 40 miliona eura za kupovinu vakcina i za potrebe suzbijanja pandemije koronavirusa.

Budući da je Kosovo ekonomski nerazvijeno, predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukiqi smatra da to nije problem što vakcina još nije stigla na Kosovo.

"Sredstva su izdvojena. Mislim da je trebalo da imamo drugačiji pristup pregovaranju, da koristimo neke kontakte, mreže za saradnju, kako bismo imali barem prve doze", rekao je Rukiqi za RSE i dodao da će svako odlaganje vakcinacije naneti štetu oporavku ekonomije.

Predstavnica SZO na Kosovu Isma Humolli, rekla je za da Kosovo ima novac opredjeljen za kupovinu vakcina uz podršku Svjetske banke, za kupovinu dodatnih doza, pored ugovorenih preko mehanizma Covax.

Predsjednik Zdravstvene federacije Kosova Blerim Syla je rekao da novac Kosovu nije predstavljao problem kupi vakcinu, ali da posao nije urađen kako treba.

"Političke stranke nisu imale strategiju. Nophodno je bilo na vrijeme ciljati na eventualne proizvođače vakcine, jer se znalo, da će je neko proizvesti, na taj način je politika propala", rekao je Syla.

Premijer i ministar zdravlja u u tehničkoj vladi  Avdullah Hoti i Armend Zemj su više puta najavili da će vakcina na Kosovo stići u februaru, ali se to nije dogodilo.

Hoti je na sastanku održanom 26. februara sa Zemajem, predstavnicima Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova i Univerzitetske kliničke bolničke službe Kosova, najavio da se čeka prvi kontingent vakcina.

Humolli je izjavila da će narednih dana prvi kontingent sa 9.600 doza vakcina iz Covaxa stići na Kosovo.

Očekuje se da će Kosovo dobiti preko Covaxa 100.800 doza vakcine koju su proizvele britanska kompanija Astra Zeneka i Univerzitet Oxford.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express