VV ne očekuje probleme

U Pokretu Samoopredjeljenje (VV), koji je osvojio ubjedljivu pobjedu na izborima 14. februara, ne očekuju probleme prilikom izbora predsjednika Kosova i uvjereni su da to neće biti prepreka formiranju institucija, piše Reporteri.

Portparol Pokreta Samoopredjeljenje Perparim Kryeziu kaže da su "gubitnici na izborima" razumijeli poruku građana i dodaje da neće biti prepreka za brzo formiranje institucija.

"Budući da su rezultati jasni i kada to kažem, za razliku od bilo kog izbornog procesa, ovaj izborni proces ima najjasnije rezultate u dva pravca. Jasan je rezultat ko je pobjednik, a ko gubitnik. Stoga vjerujem da su razumijeli i rezultat i potrebu interne rasprave koja pokreće unutrašnju reformu. Zbog toga vjerujem da oni neće predstavljati nikakvu prepreku za formiranje institucija, iako to zvuči paradoksalno, to je za njihovo dobro", rekao je Kryeziu.

Portparol PDK Avni Bytyqi kaže da PDK neće podržati Osmani za predsjednika, jer ne želi da bude "štaka bilo koje druge političke stranke".

"Ne vjerujem da su hiljade građana izglasale Demokratsku partiju Kosova za štaku stranaka koje su pobjedile na izborima i koje se pokazuju nesposobnim da riješe ovo pitanje. Mi smo opoziciona stranka, i tako ćemo se ponašati u skupštini. Demokratska partija Kosova neće glasati Osmani za predsjednicu", dodao je Bytyqi.

Funkcioner LDK Naser Rugova je rekao da bi odluku o podršci Osmani za predsjednicu Kosova trebalo da donese rukovodstvo te stranke.

"Ovu odluku treba da donese rukovodstvo stranke, a ne odlazeći lider koji nam je doneo ovaj izborni debakl. Sljedeće moramo procjeniti volju poslanika. Koji lider u takvoj stranci primorava poslanike da tu i tamo donose odluke. Osmani je, otišla u suparničku političku stranku, ali ako teži predsjedničkoj poziciji, mora da razgovara sa svim političkim strankama, da im približi svoj koncept i viziju, kako bi pridobila glasove. Mislim da poslanici LDK, a neki od njih su izabrali Hashima Thaçija, ne treba da glasaju za Osmani, ali zašto ne bi napravili kvorum. Na kraju oni su pobjedili, a mi smo izgubili na izborima", rekao je Rugova.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri