Podignuto pet optužnica

Na Kosovu je 2020. godine zabilježeno 35 napada na novinare, podignuto je pet optužnica i donesena jedna presuda, a novinari su napadani tako što je na njih pucano iz vatrenog oružja, bilo je pokušaja paljenja automobila i fizičkih napada maskiranih osoba.

Kako navodi Radio Slobodna Evropa (RSE), u slučaju novinara Shkumbina Kajtazija sa portala Reporteri.net, kome su u junu prošle godine napadači pokušali da zapale auto, policija je pronašla osumnjičene i protiv jedne osobe je podignuta optužnica.

Međutim, već u oktobru iste godine u južnoj Mitrovici je na Kajtazijev auto pucano iz vatrenog oružja.

Tužilac Besim Kelmendi rekao je da napadi na novinara Shkumbina Kajtazija spadaju u preko 35 sličnih slučajeva koji su se desili tokom 2020. godine.

„Optužnice su podignute u pet slučajeva. U 14 slučajeva krivični postupak uopšte nije pokrenut, jer novinari slučajeve nisu prijavili policiji ili tužilaštvu ili jednostavno tužilac nije pronašao elemente krivičnog djela, dok su za 17 drugih slučajeva u toku postupci verifikacije informacija, za neke je u toku istraga nakon čega ćemo znati da li će optužnica biti podignuta ili će se prekinuti istraga“, rekao je Kelmendi za RSE.

On je dodao da je samo za jedan slučaj napada na novinare iz 2020. godine doneta presuda.

Predsjednica Udruženja novinara Kosova Gentiana Begoli je za RSE izjavila da su u porastu napadi na novinare, bilo da su u pitanju verbalne prijetnje, psihički ili fizički napadi.

„U 2018. godini Udruženje novinara Kosova je identifikovalo 17 slučajeva na koje smo reagovali. U 2019. godini identifikovan je 21 slučaj (napada) a u 2020. godini zabilježena su 24 slučaja. Za sada, u prva dva mjeseca 2021. godine, identifikovana su ukupno dva napada“, kazala je Begoli.

Posljednji slučaj fizičkog napada na novinara na Kosovu zabilježen je u noći između 24. i 25. februara ove godine u Kosovu Polju, kada su Visara Duriqija, novinara portala Insajderi, fizički napale tri nepoznate osobe i tada mu je polomljen nos, i izbijena su mu i tri zuba.

Duriqi je izjavio da su ljudi koji su ga napali bili maskirani i da su nosili kape.

Policija Kosova je navela da je istraga u toku i da je slučaj predat tužilaštvu.