Analitičari

Politički analitičari upozoravaju da bi na Kosovu moglo doći do institucionalne krize, ukoliko političke stranke ne postignu saglasnost oko izbora predsjednika, prenosi Koha.

Predstavnica Demokratskog instituta Kosova Jeta Krasniqi ocijenjuje da bi političke stranke trebalo da postignu kvorum za izbor novog predsjednika, jer Kosovo ne može da priušti luksuz novih izbora.

"Političke stranke zastupljene u Skupštini moraju imati kvorum kako bi formrale institucije. Naša zemlja nema luksuz da izađe na nove izbore. Kosovu je potrebna stabilnost, potrebne su mu stabilne institucije, a građanima zapravo kontinuitet", reklaje Krasniqi.

Prema njenim riječima, stranke nerado sarađuju, tako da postoji mogućnost institucionalne krize koja bi mogla dovesti do novih izbora.

"Rezultati izbora još nisu potvrđeni, prvo moramo da formiramo skupštinu, zatim vladu. Moramo još da vidimo koliko je glasova prva stranka osvojila i koju ćemo matematiku imati, koalicije prije formiranja vlade ili da li će Samopredjeljenje i Vjosina lista imati 61 glas ili moraju u koaliciju, a onda je tu pitanje predsjednika", rekla je Krasniqi.

Naglasila je da će definitivno doći do institucionalne krize i novih izbora, ukoliko političke partije u skupštini dogovorom ne dostignu dvotrećinski kvorum.

Predsjednik Pokreta za jedinstvo Valon Murati takođe je rekao da bi bilo dobro da političke stranke postignu dogovor oko izbora predsjednika.

"Ovog puta imamo jasnu pobjedu političke stranke, koja bi trebalo da preuzme odgovornost za upravljanje i za izbor predsjednika. Osmani kao kandidat predložio je Pokret Samoopredjeljenje ne znam šta će političke stranke raditi, imam utisak da nema prostora za kompromis za koalicionu vladu ili za drugog predsjednika, ali vjerujem da će se usaglasiti da neće doći do novih izbora, koji bi naneli štetu Kosovu", rekao je Murati i dodao da za dobrobit Kosova treba formirati institucije.  

Menadžer programa u Demokratija plus Albert Krasniqi isto tako je ocijenio da je vrijeme da se političke stranke usaglase i izaberu predsjednika.

"Sve političke stranke moraju biti konstruktivne u pogledu izbora predsjednika. Smatram da je ovo vrlo povoljan trenutak za postizanje konsenzusa za izbor predsjednika", rekao je Krasniqi.

Prema njegovim riječima, kandidata za predsjednika treba da predloži opozicija, jer bi na taj način došlo do ravnoteže snaga.

"Premijer koji ima kontrolu i nad predsjednikom skupštine i nad parlamentarnom većinom, ali i nad predsjednikom ne moće biti dobar odnos snaga. Ako bi predsjednika predložila opozicija, onda bi bilans bio bolji", zaključio je Krasniqi.