Astra Zeneka i Oxford

Očekuje se da će oko 10.000 doza vakcina proizvođača Astra Zeneka i Univerziteta Oxford stići na Kosovo narednih dana iz kontigenta pomoći siromašnim zemlja mehanizma Covax, rekao je službenik Svjetske zdravstvene organizacije Isme Humolli za Radio Slobodna Evropa, a prenosi Lajmi.

Riječ je o besplatnoj pomoći Svjetske zdravstvene organizacije najsiromašnijim državama na svijetu.

„Nadamo se da će prvi kontingent obuhvatiti 9.600 doza. Ideja je da dostava počne, a zatim u novim kontigentima stižu nove doze“, rekao je Humolli.

Kosovo je jedino u regionu bez ijedne doze vakcine, a očekuje se da zahvaljujući Covax mehanizmu prve doze stignu narednih dana. Humolli smatra da Kosovo, u poređenju sa najrazvijenijima kasni i u pogledu planiranja finansijskih sredstava za nabavku vakcina van Covax programa.

„Razvijene zemlje su se opredelile sredstva još kada je započeta proizvodnja vakcine. Kosovo to nije učinilo, jer smo se u potpunosti osonili na Covax mehanizam“, rekao je Humolli.

Prethodno najavljena nabavka 535.000 doza Pfizer vakcine pod znakom je pitanja, jer su iz kompanije saopštili da pregovori sa Vladom Kosova još uvijek traju.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi