Mito i zlupotreba položaja

Osnovni sud u Prištini odobrio je zahtjev Osnovnog tužilaštva u Prištini za izricanje pritvora protiv okrivljenih S.Sh., L.S., H.M., B.N. E.B., A.U., D.A., P.K., Sh.K.i K.B.-S., za krivično djelo "mito, davanje mita, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja" i okrivljenog S.S. osumnjičenog za krivično djelo "pružanje pomoći počiniocima nakon izvršenja krivičnih djela" Krivičnog zakona Kosovo, prenosi Gazeta Express.

Optuženima S.Sh., L.S., H.M., B.N. E.B., A.U., D.A., P.K., sud je odredio pritvor u trajanju od mjesec dana, optuženima Sh.K.i K.B.-S. zahtjev za pritvor je odbijen i izrečena im je mjera kućnog pritvora, takođe u trajanju od mjesec dana, jer je sud utvrdio da su ispunjeni uslovi u skaldu sa Krivičnim zakonom Kosova.

Sudija za prethodni postupak ocjenio je da su izrečene mjere bezbjednosti adekvatne za nesmetan razvoj krivičnog postupka, jer postoji rizik da bi, ukoliko budu puštene na slobodu, u ovoj fazi postupka mogli da pobegnu ili izbjegnu krivičnu odgovornost.

Takođe, okrivljeni, ako budu na slobodi mogu uništiti, sakriti, izmeniti ili falsifikovati dokaze krivičnog djela utičući na sadašnje i potencijalne svjedoke tužilaštva.

Uzimajući u obzir način i okolnosti u kojima se sumnja da su počinjena krivična djela, postoji rizik da bi okrivljeni mogli da ponove krivično djelo, ukoliko bi bili pušteni na slobodu, što bi uticalo na istragu koja je u toku.

Tužilaštvo sumnjiči okrivljene u ovom krivičnom predmetu da su u različito vrijeme i na mjestima, u zavisnosti od interesa i dogovora, uzimali i davali mito od različitih lica, a zatim međusobno dijelili.

Osumnjičeni su, takođe, direktno ili indirektno tražili i dobili beneficije - novac za sebe kako bi postupali ili nepostupali u skladu sa službenom dužnošću, naime optuženi su tražili mito od različitih lica, uglavnom poljoprivrednika, kako bi se upisali u spiskove korisnici subvencija, za koje se sumnja da su neki od poljoprivrednika upisani na spiskove davanjem mita, u kom slučaju su zloupotrebili službenu dužnost ili službeno ovlašćenje.

Stranke imaju pravo žalbe na ovu odluku Apelacionom sudu Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express