Ima drugačiji pristup

Lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti ne može da izbjegne dijalog sa Srbijom ako će voditi novu vladu, ali se takođe ne može očekivati da se dijalog nastavi u istom obliku kao što je to bilo u vrijeme Hotijeve vlade, rekla je Jeta Krasniqi iz Demokratskog instituta Kosova, prenosi Ekonomia Online.

Kako je ocjenila, iako je Kurti izjavio da dijalog nije prioritet i da će se fokusirati na domaća pitanja, mora postojati ravnoteža između unutrašnje i spoljne politike.

"Kurti je izjavio da dijalog između Kosova i Srbije nije prioritet broj jedan njegove vlade. On kontinuirano govori o unutrašnjim problemima rekavši da će se njegova vlada fokusirati na pitanja koja direktno utiču na život građana. Ali mi znamo da je pitanje dijaloga pitanje koje će doći na sto iduće vlade i to će biti pitanje koje Kurtijeva vlada neće moći  da izbjegne. Istina je da je Kosovu potrebna vladavina zakona, zdravstvene reforme, obrazovanje, ali je tu i politički aspekt. To je prioritet za Kosovo, a treba očekivati da se buduća vlada Kosova pozabaviti i odnosima sa EU i SAD", smatra Krasniqi.

Prema Krasniqi, Kurti ima drugačiji pristup dijalogu pa se može očekivati da će doći do preoblikovanja ovog procesa.

"Znamo da Kurti i njegova stranka Samoopredjeljenje imaju drugačiji stav od drugih u vezi sa dijalogom. Ono što možemo očekivati je da imaju tendenciju da preoblikuju ovaj proces na način za koji smatraju da će unaprediti taj proces. Tako da ne možemo očekivati da će dijalog opstati u istom obliku ili se nastaviti tamo gdje je stala vlada Avdullaha Hotija. Ono što treba je da nam bude jasno je šta možemo da očekujemo od ovog procesa, da budemo načisto i sa našim partnerima i da nam EU i SAD stave do znanja kuda vodi dijalog. Potrebni su nam dugoročni, dobro promišljeni koraci, a ne ad hoc koraci čije posljedice onda moramo da saniramo. Dijalog između Kosova i Srbije je ključ za otvaranje evropskog puta, pa ćemo videti kako možemo da zaštititimo svoje interese", dodala je Krasniqi.

Krasniqi kaže da postoji spoljni pritisak za obnavljanje dijaloga i da će svaki nemar Kosova predstaviti Srbiju kao konstruktivniju stranu.

"Tačno je da postoji pritisak na Kosovo, vidjeli smo izjave koje su stigle iz Evropske unije, Lajčak traži od sljedeće vlade da razgovara o dijalogu, ali čuli smo i izjave predsjednika Srbije Vučića za kojeg je rekao da nije spreman da postigne sporazum sa Kosovom zasnovan na uzajamnom priznavanju, do sljedeće godine aprila 2022. godine, kada će biti predsjednički izbori u Srbiji. Stoga treba shvatiti da će u ovom periodu biti teško postići sporazum o pitanju uzajamnog priznavanja, a to bi zapravo trebalo da posluži stranama da se pozicioniraju i budu u stanju da izgrade svoje stavove i poverenje kako bi došle do super finala", rekla je Krasniqi.

Ona je ponovila da je Kosovu potrebna dobra strategija koju bi mogla da stavi na pregovarački sto sa Srbijom.

"Još je rano govoriti o tome kako će teći proces dijaloga. Ono što očekujemo je da će sljedeća vlada biti ona koja će moći formira istinsku kosovsku strategiju za pitanje Kosova i Srbije, koja će podrazumevati politički konsenzus i koordinaciju između institucija", zaključila je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online