Neće dozvoliti zatvaranje

Predsjednik Ugostiteljsko-turističke komore Kosova Hysen Sogojeva upozorio je da će ta komora organizovati proteste, ukoliko Vlada vrati restriktivne mjere, prenosi Koha.

Sogojeva je rekao da Komora neće dozvoliti potpuno zatvaranje preduzeća, pogotovu što ni same političke stranke nisu poštovale antikovid mjere.

"S obzirom na to da postoje neke najave o vraćanju restriktivnih mjera, složili smo se da ih ovaj put nećemo podržati", rekao je Sogojeva.

Prema njegovim riječima, vlada bi trebalo da se prvo konsultuje sa poslovnim sektorom, ukoliko planira da vrati  restriktivne mjere.

"Ako se preduzmu drastične mjere, onda ćemo i mi biti primorani, takođe, da preduzmemo drastične mjere. Ne isključujemo ni proteste", upozorio je Sogojeva.

Dodao je da svaki poslovni subjekt koji se ne pridržava mjera zaštite, treba da bude kažnjen.

"Podržaćemo preduzete mjere. Ali ne podržavamo drastične mjere. Ako nas zatvore, onda ćemo morati da pronađemo alternativu, jer potpuno zatvranje nikome ne ide u prilog", rekao je Sogojeva.

Napomenuo je i da je pomoć poslodavcima tokom pandemije bila minimalna.

"Od 30 hiljada radnika koji rade u hotelskom sektoru 60, 70 odsto njih je u stalnom strahu od gubitka posla, dok se mnoga preduzeća nalaze na ivici bankrota", zaključio je Sogojeva.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore