Politički analitičar

Politički analitičar Faton Mehmeti u izjavi za Kosovo Onlajn ocjenjuje da neće izostati podrška poslanika prilikom izbora predsjednika Kosova, jer bi odlaskom na nove izbore Pokret Samoopredjeljenje dobio još veći broj glasova.

“Opozicionim strankama, Demokratskom savezu Kosova, Demokratskoj partiji Kosova i Alijansi za budućnost Kosova ne ide u prilog da ponovo izađu na birališta, jer će ih građani kazniti, a time će se povećati rejting Samoopredjeljenju. Znajući to, Samoopredjeljenje neće formirati koaliciju, čak i ako zemlja izađe na izbore. Ne zaboravimo da je PDK oslabljen ima samo predsjednika stranke na dužnosti, dok LDK ima lidera koji je podneo ostavku, u ovakvim okolnostima ponovni izlazak na birališta bi im još više naneo štetu”, ističe Mehmeti.

Iako je Pokret Samoopredjeljenje uspio da dobije veliki broj mjesta u Skupštini Kosova, to im neće biti dovoljno za izbor predsjednika.

Međutim, Mehmeti smatra da Pokret Samoopredjeljenje neće praviti postizborne koalicije ni sa jednom političkom strankom, iako nema dovoljan broj glasova za izbor predsjednika.

“Neće biti prepreka u formiranju vlade, glasovima iz dijaspore će se povećati broj poslanika Samoopredjeljenja. Albin Kurti moći će da formira vladu ako ne samostalno, onda sa partijama nesrpskih manjina. Gospođa Osmani će ostati kao kandidat za predsjednika u nadi da će ostale stranke ostati na sjednici, na kojoj bi trebalo da bude prisutno 80 poslanika”, navodi Mehmeti.

Izbor predsjednika se obavlja sa dvije trećine glasova svih poslanika Skupštine. Ukoliko na prva dva glasanja nijedan kandidat nije dobio većinu od dvije trećine neophodnih glasova, organizuje se treće glasanje sa dva kandidata sa najvećim brojem glasova u drugom krugu, i za predsjednika se bira kandidat koji je dobio većinu od 61. Potrebno je da u sali bude 80 poslanika.

Ukoliko se ni trećim glasanjem ni jedan kandidat ne izabere, Skupština se raspušta i raspisuju se novi izbori.

Izvor: Kosovo Online