Sumorna situacija

Reagujući na dopis američkog ambasadora na Kosovu Philipa Kosnetta u kome je izražena zabrinutost zbog stanja u ambasadi izazvanog pandemijom koronavirusa, portparol američkog State Departmenta je izjavio da je do sada za američke diplomate osigurano samo 23 odsto potrebnih doza vakcine protiv koronavirusa, prenosi Gazeta Express.

Američki ambasador na Kosovu Philip Kosnett u dopisu upućenom State departmentu, koji su preneli mnogi američki mediji, predstavio je sumornu situaciju za zaposlenih u američkoj ambasadi u Prištini.

Kao odgovor na zanimanje lista VOA za zabrinutost koju je pokrenuo američki ambasador Kosnett i situaciju s američkim diplomatama koji rade van SAD portparol State Departmenta je rekao da je do danas primljeno oko 23 odsto, odnosno 73.450 doza od 315.000 doza vakcine koliko je zahtjevano.

"Traženi iznos u potpunosti bi pokrivao radnu snagu Odjeljenja u zemlji i inostranstvu i uključivao bi sve one koji rade pod nadležnošću šefa misije, članove porodica, međuinstitucionalne partnere, dobavljače i lokalno osoblje", rekao je portparol State Departmenta.

State Department navodi da je poslao 80 odsto prvih količina vakcina na teren, napominjući da će kriterijumi za njihovu distribuciju zavisiti od nekoliko činilaca, podataka iz zdravstvenih ustanova, slučajeva prijavljenih među zaposlenima, trendova širenja bolesti u određenom regionu kao i kvaliteta medicinske infrastrukture u zemljama domaćinima.

Ambasador Kosnett u svom dopisu izlaže i izazove izolacije na mentalno zdravlje osoblja onih ambasade.

"Oko 20 posto osoblja ambasade zaraženo je koronavirusom, a većina je lokalno osoblje, što je znak neefikasne kontrole bolesti na Kosovu. Kosovo se ponaša kao zemlja koja nema slučajeva zaraze koronavirusom. Kosovo je zemlja devastirana pandemijom", kaže se između ostalog u dopisu američkog ambasadora Kosnetta, u kome se naglašava da "će sve dok State Department ne bude mogao da dopremi vakcine za servisne lokacije poput Prištine, uticaj pandemije na zdravlje, dobrobit i produktivnost ostati dubok.“

Porparol State Departmenta je to prokomentarisao i rekao da razumije teskobu izazvanu pandemijom, kako u SAD tako i širom svijeta, napominjući da je cilj vakcinisati 100 odsto osoblja što prije je to moguće.

Kosovo je jedini region na Balkanu u kome vakcinacija još nije započela. Slučajevi zaraze koronavirusom nastavljaju da rastu, a vlasti su izrazile zabrinutost da bi se tokom ove nedjelje mogao zabilježiti dalji rast oboljevanja, nakon perioda predizbornih skupova na kojima se nisu poštovale zaštitne mjere.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express