Liberalizacija i dalje problem

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta glasao je jučer o nizu amandmana na izvještaj o Kosovu koji je pripremila Viola Von Cramon i izvještaj u cjelini, prenosi Koha.

Tokom rasprave, neki poslanici usprotivili su se pozivu o priznanju Kosova i viznoj liberalizaciji.

Zbog specifičnog načina glasanja, rezultati posebnih amandmana biće objavljeni kasnije.

Zbog mjera za sprečavanje širenja pandemije kovid-19, debate u Evropskom parlamentu odvijale su se kombinovano: uz učešće poslanika u sali i onlajn. Glasanje je takođe održano na isti način, zbog čega rezultati glasanja nisu odmah objavljeni.

U izvještaju o Kosovu, od decembra prošle godine, prije nego što su objavljeni vanredni izbori, koji je podnela Von Cramon, izrazila je nezadovoljstvo nedostatkom napretka u sprovođenju evropske agende za reforme, u borbi protiv korupcije i na polju vladavine prava.

U izvještaju je naveden poziv upućen Srbiji i Kosovu na kontinuiranu posvećenost dijalogu.

U vezi sa dijalogom, bilo je nekoliko prijedloga koji su od Službe za spoljne poslove EU tražili da uspostavi mehanizme, kako bi se nadgledala primjena sporazuma postignutih u procesu dijaloga i redovno izvještava EP o napretku u razgovorima uz posredovanje EU.

Među mnogim amandmanima predloženim u izvještaju o Kosovu, bio je i zahtjev za uklanjanje paragrafa, koji poziva pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo da to učine. Takav zahtjev posebno uputili su poslanici iz Španije i drugih zemalja, koje još uvijek nisu priznale nezavisnost Kosova.

Evropski poslanici, iz zemalja koje su priznale Kosovo, insistirali su da Kosovo bude priznato kao država i da mu se više pomogne u procesu evropskih integracija. Ti poslanici su ponovili poziv Savjetu EU da bez odlaganja liberalizuje vize za građane Kosova, jer prema navodima Evropske komisije, zvanična Priština već dugo ispunjava uslove za liberalizaciju i tako nešto podržava i Evropski parlament.

Protiv poziva na liberalizaciju viznog režima, neke amandmane predložili su poslanici krajnje desnice, posebno iz Francuske.

Kada Odbor za spoljne poslove odobri izvještaj, on se zatim šalje na plenarno zasjedanje, u obliku nacrta rezolucije, o kojem će se glasati na proljeće.

Budući da je 2019. bila izborna godina u EU, a 2020. godine se proširila pandemija koronavirusa i ovaj izvještaj o Kosovu je stigao sa zakašnjenjem.

Rezolucije Evropskog parlamenta izražavaju političke stavove te institucije EU, ali nisu pravno obavezujuće za države članice.

Stoga EP poziv za priznanje Kosova od strane pet zemalja članica EU, kao i na liberalizaciju viznog režima, nisu imale nikakvog efekta.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore