AAK će imati tri žene i šest muškaraca

Iako rezultati izbora održanih 14. februara još uvijek nisu potvrđeni sasvim je sigurno da aktuelna ministrica spoljnih poslova Meliza Haradinaj Stublla neće biti poslanica u novom sazivu parlamenta, prenosi Reporteri.

Ženski dio Alijanse za budućnost Kosova, čiji je lider Ramush Haradinaj, činiće Time Kadrijaj, Albena Reshitaj i Florentina Gjergjaj, dok će ostalih šest poslanika ove stranke biti muškarci.

Prema još uvijek nepotvrđenim rezultatima, Florentina Gjergjaj, koja se prvi put kandidovala na ovim izborima, osvojila je više glasova nego Albena Bytyqi i Meliza Haradinaj Stublla.

Prema saznanjima Reporterija, Gjergjaj je osvojila 4.032 glasa, dok je Bytyqi sakupila ukupno 3.942 glasa, a Meliza Haradinaj Stubla 3.852 glasa.

Ovi rezultati se mogu promijeniti na štetu Bytyqi i Haradinaj Stublla kada bude završeno ponovno brojanje glasova na 494 biračka mjesta.

Do sada su sigurna poslanička mjesta u kosovskoj skupštini obezbijedili lider AAK Ramush Haradinaj i njegov brat Daut, kao i drugi na listi, ljekar Shemsedin Dreshaj.

Potvrđivanje konačnih rezultata čekaju Besnik Tahiri, Pal Lekaj, Shkumbin Demaliaj, Anton Shala, Beke Berisha i Arber Tolaj kako bi se sa sigurnošću znalo ko će sjedeti u novom parlamentu.

Za sada su Tahiri i Lekaj bliži ulasku u parlament, dok se za posljednje mjesto još uvijek ne može reći kome će biti rezervisano.