Predsjednik Pokreta za jedinstvo

Predsjednik Pokreta za jedinstvo Valjon Murati izjavio je da će se sljedeća vlada Kosova morati da se bavi dijalogom Beograda i Prištine, ali je, prema njegovim riječima, to pitanje postalo populističko, prenosi Ekonomija Onlajn.

Murati je dodao da nije dobro da proces dijaloga bude dio političkih rasprava, već da bi trebalo da služi kao tačka zbližavanja političkih stranaka. Kako kaže, još uvijek nije poznato kakav će biti vladin pristup dijalogu.

"Što se tiče spoljne politike mislim da je dijalog najvažnije pitanje, međutim ono postaje vrsta popularizacije javnog mnjenja. Dijalog će dočekati novog premijera dok otvara vrata kabineta i on je toga svijestan a svi znamo da je do sada mnogo kosovskih vlada palo upravo zbog pitanja dijaloga. Pitanje dijaloga ne treba da bude dio političkih rasprava, nego mjesto koje nas spaja. Do sada to nije bio slučaj, ova tema je korišćena koa sredstvo u predizbornoj kampanji i s tim u vezi ostaje da vidimo šta će se na tom polju dogoditi. Nije jasno koji će biti vladin pristup dijalogu ali ni našim životima i ostalim prioritetima o kojima govorimo, poput vladavine zakona", rekao je Murati.

Prema riječima Muratija dijalog je u interesu Kosova i buduća vlada mora biti spremna da na pravi način zastupa građana.

"Proces dijaloga je složen i težak proces za Kosovo, jer od dijaloga koji je započeo 2011. godine mnogo zavisi od konsolidacije institucija Kosova. Ovaj proces moramo da vodimo zbog dobrobit Kosova i njenih građana, a ne zbog međunarodne zajednice", naglasio je Murati.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online