(Ne) stižu vakcine

Kašnjenja u pregovorima, netransparentnost i politička situacija na Kosovu uticali su da vakcinacija na Kosovu još nije počela, u vrijeme kada su skoro sve zemlje u regionu uveliko u tom procesu, piše Reporteri.

Pfizerove vakcine već su počele da stižu u Albaniju, a prema najavama albanskog premijera Edija Rame u aprilu se očekuje dolazak prvog kontingenta od 360.000 doza vakcina britanske kompanije AstraZeneka iz Univerziteta Oxford.

Sjeverna Makedonija takođe je počela da vakciniše vakcinama koje je donirala Srbija, a Srbija je već omogućila svojim građanima da biraju između četiri vakcine i vakcinisala preko milion ljudi, navodi se u tekstu.

Vakcinacija je započela i u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, takođe vakcinama koje je donirala Srbija.

Dok neke od ovih zemalja pregovaraju direktno sa kompanijama o obezbjeđivanju vakcina, Kosovo čeka vakcinu protiv AstraZeneke kroz Covax program Svjetske zdravstvene organizacije, preko koga se distribuira vakcina siromašnim zemljama.

Ministar zdravlja Armend Zemaj potvrdio je da je farmaceutska kompanija Pfizer obezbjedila 500.000 vakcina protiv kovida-19 za Kosovo. Ali, iz ove kompanije su za Radio Slobodna Evropa konstantno izjavljivali da pregovori sa Kosovom još uvijek traju.

Na sastanku Odbora za koordinaciju i procjenu situacije sa kovidom-19, održanom u ponedjeljak, teško da se uopšte razgovaralo o tome kada će vakcinacija započeti, osim što je Zemaj rekao da je "posvećenost bila maksimalna da obezbjedimo vakcinu u količinama dovoljnim za 75 procenata stanovništva“, ne spominjući dokle je stigao ovaj proces.

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani na tom sastanku izjavio je da Kosovo čeka prvi kontingent vakcine AstraZeneka, za koji se očekuje da stigne u okviru Kovaks programa.

Potpredsjednik Pokreta Samoopredjeljenje Fatmire Mulhaxha –Kolqaku, koja je ujedno i epidemiolog, rekla je da su kašnjenja u dobijanju vakcine protiv kovida-19 posljedica neodgovornosti vlade i nedostatka odgovarajuće upravljanja pandemijom od strane Ministarstva zdravlja.

Zemaj je najavio je da će u februaru vakcina protiv kovida biti na Kosovu.

"Ministar ima obavezu da izađe pred građane i izjavi kada će Kosovo biti snabdjeveno vakcinama i kada će građani biti vakcinisani. Ne postoji mogućnost da se pobegne od ovog odgovora, jer se već dugo konstatuje i hvali da su u pregovorima i da se ugovaraju, to se već dugo govori, ali vakcina i dalje nedostaje", rekla je ona.

Specijalista za zarazne bolesti Ilir Toljaj rekao je za RSE da je kašnjenje u pružanju vakcine građanima Kosova zabrinjavajuće. Prema njegovim riječima, ova situacija postaje zabrinjavajuća kada pogledamo razvoj događaja i veliku ponudu vakcina iz zemalja regiona.

"Sve ovo ostavlja gorak ukus u pristupu. S jedne strane imali smo izjave da su vakcine obezbjeđene, čak i da postoje predugovori 500.000 doza, a u stvarnosti se ispostavlja da nijedno od ovoga nije tačno, što ukazuje na netransparentnost i neiskrenosti vlasti prema građanima Kosova “, rekao je Tolaj.

Tolaj smatra da Kosovo veoma kasni u uspostavljanju kontakata i postizanju ugovora sa relevantnim kompanijama za vakcine. Kaže da su kontakti trebali započeti u ljeto 2020. Ovo kašnjenje, prema njegovim riječima, ima posljedice.

"Vakcinacija stanovništva je potrebna što je prije moguće. Početak vakcinacije rizičnih grupa sigurno bi doprineo olakšanju celokupne situacije sa pandemijom. To je neozbiljnost zdravstvenih vlasti na Kosovu koje su se praktično oslonile samo na Covax program, kome se već zamjera da je nefunkcionalan“, rekao je Tolaj.

Prema njegovim riječima, "nema volje, a vjerujem ni spremnosti“ vlade da se bavi ovim pitanjem.

Glavni urednik lista "Shneta“ Bujar Vitia,  koji je takođe imao poteškoća u dobijanju informacija od Ministarstva zdravlja o vakcini, kaže da su zvaničnici ove institucije politizovali ovaj proces zbog predizborne kampanje u januaru, kada su konstatovali da su obezbjeđene vakcine.

"Lakše je dobiti odgovor od kompanije Pfizer ili Covax programa nego od Ministarstva zdravlja“, rekao je Vitia.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri