Poruka Kurtiju

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Philip Kosnett u intervjuu za T7 osvrnuo se na izjavu kandidata za premijera Albina Kurtija, da dijalog neće biti prioritet njegove vlade, rekavši da ga "svijet neće čekati", prenosi TV Klan Kosova.

Citirao je diskurs o ubrzanju dijaloga između Srbije i Kosova, prethodne američke administracije.

"Sjedinjene Američke Države su uložile velika sredstva tokom posljednjih 20 godina. U to nema sumnje. Kad gospodin Kurti kaže, u redu, dijalog, spoljna politika, ostavićemo to malo niže, moje iskustvo je da svijet neće čekati. Američka vlada je to govorila u prošlosti. Dođu na vlast i kažu da će se prve dvije godine, prve četiri godine baviti unutrašnjom politikom, a onda brinuti o spoljnoj politici. To je teško izvodljivo, ne bih se previše unosio u ovu temu“, rekao je Kosnett.

Istakao je da, napore iz prošlosti, u postizanju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, ne treba potcjenjivati i dodao da je razgovarao sa Kurtijem o dijalogu.

"Da, rekao sam privatno i javno, i ponavljam to, želimo da imamo odnos saradnje, ne samo razgovaramo, već i da slušamo naše partnere na Kosovu, u Srbiji u regionu o pitanjima poput dijaloga i regionalne ekonomske integracije. Dakle, želimo da idemo napred otvorenog uma i s tim u vezi, državni sekretar Blinken je rekao da nećemo odbaciti sav posao koji je prethodna administracija uradila na Balkanu. Želimo da ih pažljivo pregledamo, preispitamo i zadržimo ono što vrijedi“, rekao je Kosnett.

Ni Velika Albanija ni Velika Srbija


Naglasio je da u tom smislu podstiče druge „da budu otvorenog uma i da zajednički ispitaju ono što je urađeno u prošlosti, a što vrijedi sačuvati za budućnost“.

Komentarišući Kurtijeve i izjave lidera AAK Ramusha Haradinaja o nacionalnom jedinstvu i ujedinjenju Kosova sa Albanijom Kosnett je rekao je da američki vojnici nisu ginuli za stvaranje velike Albanije ni za stvaranje velike Srbije.

"Stojim iza onoga što sam rekao. Vizija Sjedinjenih Američkih Država vezano za Balkan nije Velika Albanija i Velika Srbija. Pitali su me koji su američki vojnici poginuli. Kada govorim o njima, govorim o dva američka pilota Kevinu Reekeru i Davidu Gibsu koji su poginuli 1999. godine tokom operacije. Njihov helikopter se srušio u Albaniji. To nije tajna. U njihovu čast postavljeno je spomen-obilježje u Prizrenu, ali takođe sam rekao i mislim da je važno da Ustav Kosova zahtjeva da Kosovo bude multietnička država, a zemlja jedne etničke pripadnosti. Isto spominjemo i ljudima u drugim zemljama u regionu“, rekao je Kosnett.

Istakao je da SAD crpe veliki dio svoje moći iz činjenice da su zemlja verske i multietničke raznolikosti.


Budućnost nije u izolaciji


"Tu nije dobitak samo u kulturnoj raznolikosti i raznolikost ideja, mislim da bi bilo kojoj vladi SAD bilo teško da odgovor na mir na Balkanu leži u podjeli prema etničkoj pripadnosti i zidanju zidova. Moramo da gradimo mostove, a ne zidove“, dodao je Kosnett.

Haradinaj je pomenuo ujedinjenje sa Albanijom kao opciju jer građani Kosova žive izolovano, bez vizne liberalizacije, ali Kosnett je rekao da u budućnosti ne vidi izolovano Kosovo.

"Mislim da budućnost Kosova ne leži u izolaciji, ili da se poslužim, lokalnim izrazom, život u getu. Kosovo mora biti dio velike Evrope, a ne samo velike Albanije. Očigledno mi je kao Amerikancu lako reći da EU treba da ponudi Kosovarima liberalizaciju viza“, rekao je Kosnett.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova