Izbori 2021.

Centralna izborna komisija odlučila je danas da ponovo budu prebrojani glasovi na 494 biračka mjesta, izvještava Ekonomija Onlajn.

Centralna izborna komisija je podjelila biračka mjesta u četiri kategorije, prema razlozima zbog kojih se brojanje ponavlja.

Razlozi za ponovno brojanje su povezani sa: netačnim prenosom glasova za političke partije (35 biračkih mjesta), netačan prenos glasova za kandidate  (šest biračkih mjesta), slučajevi kada kandidat ili kandidati imaju više glasova od političke stranke (370 biračkih mjesta), i slučajevi kada stranka ima glasove, a kandidati nemaju (83 biračka mjesta).

"Što se tiče izbornog materijala, Komisija je obradila gotovo sve obrasce koji nisu imali tehničkih problema", rekao je izvršni direktor Sekretarijata CIK Burim Ahmetaj.

Član CIK Sami Kurteshi iz Samoopredjeljenja, zatražio je da se oformi komisija koja će posebno glasati i raspravljati o ovom pitanju.

Kurteshi je naveo da spisak onih kojima je odbijeno glasanje iz inostranstva nikada nije objavljen i napomenuo da su neke stranke bošnjačke zajednice dobile glasove u nekim zemljama, ali CIK o tim slučajeva ćuti.

"Postoje slučajevi kada su u nekim opštinama u kojima nema pripadnika bošnjačke zajednice, bošnjačke stranke dobile puno glasova, a o tome se javno ne razgovara, već CIK ćuti", rekao je Kurteshi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online