Elementi kršenja prava

Bivši ministar u Vladi Kosova i lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić rekao je da nije iznenađen događajima vezanim za bošnjačke predstavnike na nedavno održanim parlamentarnim izborima, prenosi Indeks Onlajn.

Rašić je rekao da je za njega bolno što je ovog puta pogođena i bošnjačka zajednica, ali je tu ujedno i dobra vijest, jer se, kako je rekao, da se na ovo pitanje konačno obrati dovoljno pažnje.

"Uprkos činjenici da sam dao mnogo izjava, pokrenuo mnogo inicijativa, počev od žalbi CIK-u, podnošenja predmeta tužilaštvu, policiji, sa građanima, koji su svjedočili kakve su pretnje imali, zabrinutost, zlostavljanje od strane Srpske liste, opet me javno mnjenje nije shvatilo ozbiljno“, rekao je Rašić.

Prema njegovim riječima, ono što se desilo sa Srpskom listom i štetom koja je naneta bošnjačkoj zajednici nije slučajnost.

On kaže da je ovo samo početak ambicija Srpske liste.

"Ovo što se dešava za mene nije iznenađenje, znam koju metodologiju koriste Srpska lista i režim u Beogradu i ovo je samo početak u pogledu njihovih ambicija prema kosovskim institucijama i ovo je užas koji se dešava osam godina. To se meni događali osam godina na svim vrstama izbora“, naglasio je Rašić.

Kao jednog od krivaca za ovakvu situaciju Rašić vidi kosovske institucije koje, kako kaže, nisu uspjele da organizuju normalne i demokratske izbore u ovim dijelovima Kosova.

"Mnogo puta sam rekao da trenutna vlada nije bila u stanju da organizuje demokratske i normalne izbore. Da li je ova loša organizacija urađena namjerno ili nenamjerno, ne znam, ali ponovo vidim da nijedna institucija nije reagovala, pa je to predstavljalo problem u kosovskim institucijama“, rekao je on.

Rašić kaže da je na ovim izborima „bilo elemenata kršenja ljudskih prava, što se može lako dokazati”.

"Vidim elemente kršenja prava, nadležni organi kao što su CIK i nadležni sud, i konačno Ustavni sud treba da se bavi ovim slučajem da se ovo na ovaj način manipuliše glasovima, ne znam šta može sutra da se dogodi. To se događa već osam godina, zamislite kada se to dogodi sa glasovima Bošnjaka koji nisu u njihovom ,regionu’, šta su onda meni radili osam godina“, podvukao je Rašić.

Podsjećanja radi, predstavnici bošnjačke zajednice optužili su Adrianu Hodžić da zajedno sa drugim entitetom iz romske zajednice, pokušava da uđe u Skupštinu, uz pomoć glasova srpske zajednice i da će „raditi u interesu Srpske liste“, stranka srpske zajednice na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline.net