Biće razmotrena preporuka

Centralna izborna komisija razmatra danas u 13 časova preporuku Komisije za ljudska prava, za ponavljanje procesa brojanje glasova na oko 500 biračkih mjesta, potvrdio je portparol CIK Valmir Elezi, prenosi Gazeta Express.

Elezi je rekao da će u okviru razmatranja Izvještaja Centra za brojanje i rezultate, tema sjednice biti i preporuka Komisije za ljudska prava za ponavljanje brojanja glasova na oko 500 biračkih mjesta.

"Mogu da potvrdim da će na današnjem sastanku u 13 časova CIK biti prezentovan izvještaj Centra za brojanje i rezultate, kao i preporuka za ponavljanje brojanja na oko 500 biračkih mjesta. Članovi CIK razmotrće preporuke i doneti odluku", izjavio je Elezi.

Portparol CIK naveo je i najčešće razloge za ponavljanje brojanja, koje je Komisija za ljudska prava navela u preporuci.

"Komisija za ljudska prava je došla do ovih preporuka, jer konkretna biračka mjesta nisu mogla da prođu proces revizije. Razlozi su različiti i uglavnom se odnose na pogrešan unos broja glasova političkih partija i kandidata za poslanike i pojavu da na određenim biračkim mjestima kandidati za poslanike imaju viče glasova od političke partije", rekao je Elezi.

Prethodno kandidati za poslanike nekoliko političkih partija javno su zatražili ponavljanje brojanja glasova poslije vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu održanih 14. februara.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express