IZBORI 2021.

Glasovi iz opština na Kosovu gdje živi većinski srpska zajednica, smatraju se da su upravo glasovi koji su omogučili da se odrede dva zastupnika iz bošnjačke zajednice, iz dva bošnjačka politička subjekta, Ujedinjena zajednica – Adrijana Hodžić i Koalicija Vakat, te je upravo to razlog zašto su se druga dva bošnjačka politička subjekta Nova demokratska stranka Emilije Redžepi i Socijaldemokratska unija – Dude Balje žalili IPŽP-u.

Upravo su to izjavile predstavnice ova dva subjekta. Štaviše, u slučaju da žalba u IPŽP ne dobije očekivani odgovor, prema njihovim riječima, ista će se naknadno uputiti Vrhovnom sudu, ali i Ustavnom sudu, piše Radio Slobodna Evropa.

Bivši predsjednik Ustavnog suda Kosova, Enver Hasani, kaže da obje stranke iz bošnjačke zajednice, Socijaldemokratska unija i Nova demokratska stranka, imaju snažnu ustavnu osnovu za žalbu Ustavnom sudu, ali prvo, prema njegovim riječima, treba iscrpiti redovne pravne lijekove u IPŽP-u i Vrhovnom sudu.

Na osnovu preliminarnih rezultata koje je objavila Centralna izborna komisija, vidi se da je većina od 6.379 glasova koju je dobila “Ujedinjena zajednica – Adrijana Hodžić” osvojena u opštinama gdje u većini živi srpska zajednica. Prema preliminarnim podacima CIK-a, u tim opštinama zabilježeno je više od 5.300 glasova za ovaj subjekt na osnovu čega se smatra da je dobio mjesto u Skupštini Kosova.

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavio CIK, koalicija Vakat dobila je 5.672 glasa, od kojih je utvrđeno da preko 700 glasova dolazi iz opština sa srpskom većinom. Takođe se vjeruje da je ovaj politički subjekt obezbjedio mjesto u Skupštini Kosova.

Nova demokratska stranka dobila je 2.763 glasa, dok je Socijaldemokratska unija dobila 2.434 glasa, peti bošnjački politički subjekt, Naša inicijativa, dobio je 1.295 glasova.

SDU i NDS: Žalba, do Ustavnog

Bivša poslanica Skupštine Duda Balje iz Socijaldemokratske unije kaže da će se obratiti svim nadležnim institucijama da razmotre njenu žalbu, odnosno prvo u IPŽP, a zatim, ako je potrebno, Vrhovnom sudu i na kraju Ustavnom.

“Pozvaću se na Ustav Kosova. Želim da me Ustav štiti i želim da Ustav bude precizno definiran, koji kaže da predstavnik naroda mora biti izabran glasovima ljudi koje predstavlja. Sada ćete imati zastupnicu Adrijanu Hodžić, za koju su Srbi glasali u 97 posto slučajeva. U ovom slučaju, veliki upitnik je kako može zastupati interese Bošnjaka.”

Na osnovu preliminarnih rezultata dostupnih javnosti od strane CIK-a Socijaldemokratska unija, nije u obezbjedila mjesto u Skupštini Kosova.

Smatra se da je takvo zagarantovano mjesto za bošnjačku zajednicu, prema preliminarnim rezultatima CIK-a, osigurala Nova demokratska stranka. Njena liderka Emilija Redžepi kaže za Radio Slobodna Evropa da će, bez obzira na to, njen subjekt također podnijeti žalbu, ako je potrebno i Ustavnom sudu. Prema njenim riječima, žalba se odnosi na glasove koje su Ujedinjena zajednica i Koalicija Vakat dobili iz općina sa srpskom većinom, gdje, prema njenim riječima, ne živi nijedan Bošnjak.

“Ne možemo šutjeti o ovome, jer u budućnosti mogu biti svakakva izdvajanja iz svih zemalja u regiji ili unutar naše države. Žalit ćemo se Centralnoj izbornoj komisiji, prije svega IPŽP-u, kao politički subjekt, da vidimo odakle im glasovi, na osnovu čijih potpisa. Zatim ćemo se žaliti na osnovu popisa stanovništva, jer nemamo nijednog Bošnjaka u Zubinom Potoku, u Novom Brdu i u svim ovim srpskim opštinama na Kosovu, pa odakle taj rezultat?“, kaže Redžepi.

UZ i Vakat: Srpski glasovi, činjenica

Predstavnici Ujedinjene zajednice (UZ) i koalicije Vakat reagirali su na optužbe koje su uputili predstavnici Socijaldemokratske unije i Nove demokratske stranke.

Adrijana Hodžić, osnivačica i nositeljica liste Ujedinjena zajednica, rekla je za Radio Slobodna Evropa da “oni koji izgube imaju pravo na tugovanje” i da je ona započela demokratski proces i da je "svaki glas koji dobije glas građana Kosova” koja je vjerovao u njen program.

“Uvjerena sam da su me glasali iz srpske, ali i albanske, turske i bošnjačke zajednice. Ali, ne zaboravite da opštine u kojima je srpska zajednica većina, te opštine nisu mononacionalne. Tu žive i druge zajednice. Dakle, ja kao kandidat mogu biti samo ponosna što sam vjerovatno jedina koji je dobila glasove iz svih zajednica i pokušat ću to opravdati”, rekla je Hodžić.

Rasim Demiri, predsjedavajući Vakat koalicije, koji nije mogao izaći na izbore zbog kazne koja je uslijedila nakon saobraćajne kazne, rekao je za Radio Slobodna Evropa da su svi bošnjački politički subjekti, bez izuzetka, dobili glasove ne samo u opštinama u kojima bošnjačka zajednica živi, ali i u drugim zajednicama.

“Činjenica da se najavljuje mali broj, oko 550 glasova u nekim oblastima u kojima je većinsko stanovništvo srpsko, zaista nemam informacije o tome. Isto je kao i na prethodnim izborima, kada smo kao Koalicija Vakat u Kačaniku imali 350 glasova. Dakle, mi nemamo nikakve veze s tim glasovima, a Koalicija Vakat apsolutno nema potrebe za takvim glasovima”, rekao je Demiri.

Hasani: Subjekti koji se žale imaju ustavnu osnovu

Enver Hasani, bivši predsjednik Ustavnog suda Kosova, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, procjenjuje da u žalbama Socijaldemokratske unije i Nove demokratske stranke, ako se podnose nadležnim tijelima, uključujući i kao posljednji korak na Ustavni sud, potpuno su utemeljene. Ustavna norma, kaže on, garantira efikasnu zastupljenost svake zajednice u zemlji.

“U ovom slučaju, glas očito nije glas onih koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci, naime Roma i drugih nesrpskih i nealbanskih zajednica, i to je potpuno neustavno glasanje i protiv konsocijativne demokratije koja postoji na Kosovu. Konsocijativna demokratija znači da svaka zajednica ima svoje predstavništvo. U ovom slučaju, na efektivan način, stranke koje se izjašnjavaju kao bošnjačke, romske i druge, koje su do juče predstavljale zajednice, sada su efektivno zastupljene od strane srpske zajednice“, naglašava Hasani.

Sukob koncepata između bošnjačkih subjekata

Ubrzo nakon najave izbora početkom januara 2021. godine, Socijaldemokratska unija i Nova demokratska stranka, politički subjekti koji predstavljaju bošnjačku zajednicu, optužili su Srpsku listu da planira da “koristi svoje biračko tijelo da utiče i kontrolira neke zajednice na Kosovu”.

U tom kontekstu, optužili su za saradnju sa Srpskom listom, Ujedinjenu zajednicu Adrijane Hodžić i Romsku inicijativu Gazmenda Salijevića iz Gračanice, takođe opštine sa srpskom većinom.

Hodžić je žestoko negirala navode, rekavši da nije postignut dogovor između njene inicijative i Srpske liste.

Srpsku listu uspostavio je i dosljedno podržava zvanični Beograd. Ovaj politički subjekt dobio je većinu glasova i vjeruje se da je osigurao 10 zagarantovanih mjesta za srpsku zajednicu u Skupštini Kosova.

Lider Socijaldemokratske unije Duda Balje izražava mišljenje da u slučaju da se glasovi druge zajednice, bilo većinske ili nevećinske, daju političkom subjektu druge zajednice i tako utieču na izborni rezultat određenog političkog subjekta, tada se, kako kaže, skrnavi ustavna norma efikasnog predstavljanja određene zajednice, kakva god ona bila.

“Razumijete li što se može dogoditi?” Recimo da se sutra ja mogu kandidirati za Rome i sa mnogo manjim brojem glasova postati romski predstavnik, dok s Romima, u nacionalnom smislu, nemam nikakve veze. Na taj način se u potpunosti gubi multietničko značenje parlamenta”, naglašava Balje.

Emilija Redžepi iz Nove demokratske stranke iznosi slično mišljenje.

“Otvorena je Pandorina kutija. Na sljedećim izborima, na primjer, Pokret Samoopredjeljenje će dobiti 10 zagarantovanih mjesta Srba, dajući im 50 hiljada glasova. Dakle, neovisni sistem se urušio i direktan utiecaj druge države na našu scenu vrlo je štetan”, rekao je Redžepi.

S druge strane, Adijana Hodžić iz Ujedinjene zajednice ima drugačije gledište. Prema njenim riječima, svaki glas koji je dobio njen politički subjekt pripada građanima Kosova, bez obzira na etničku pripadnost, ali koji su vjerovali u program ovog subjekta.

“Nadamo se da je ispravan pristup imati situaciju u kojoj se manjinska zajednica poštuje. Moramo imati suživot na visokom nivou. Dakle, suživot, koji je logičan i prirodan. Ovo je naš program koji su podržale sve zajednice”, naglašava Hodžić.

Jesu li poremećeni parametri zastupljenosti nevećinskih zajednica?

Bivši predsjednik Ustavnog suda, Enver Hasani, procjenjuje da ako, hipotetički, Ustavni sud ne zaštiti ustavnu garanciju zastupanja nealbanskih i nesrpskih zajednica, koja bi trebala biti efikasna, a ne iluzija, onda u budućnosti su problemi za nevećinske zajednice neizbježni.

Prema njegovim riječima, srpska zajednica, ali i druge zajednice koje imaju zagarantovana mjesta u Skupštini Kosova, mogu izgubiti sva ta mjesta, što će ići u korist osobama koje izjave da pripadaju tim nevećinskim zajednicama, čak i u slučaj kada efektivno pripadaju određenim nevećinskim zajednicama, ali koji imaju određenu trenutnu političku lojalnost.

“Ako slijedimo tu logiku, to znači da je to zlouporaba ustavne norme koja garantira efikasno predstavljanje zajednica. Tada albanska zajednica, kao većinska zajednica, može igrati istu igru u budućnosti i razbiti parametre predstavljanja. Trenutno ovo krši parametre zastupljenosti nevećinskih zajednica. Garantujem vam da ćemo na sljedećim izborima imati Albance, usred Skenderaja, za koga će glasati kao za Srbina, koji će na kraju možda biti ti koji imaju najmanju zastupljenost srpske zajednice. Tako da su lojalni svakodnevnim konjunkturama iz potpuno različitih razloga. U međuvremenu, ideja Ustava je efikasno predstavljanje”, kaže Hasani.

Socijaldemokratska unija i Nova demokratska stranka izjavile su da će njihove žalbe nadležnim tijelima biti podnesene odmah nakon što CIK objavi službene rezultate izbora.

Izvor: RSE/Kosova.info