Ipak je nema u februaru

Prema najavama iz Svjetske zdravstvene organizacije prve vakcine iz mehanizma Covax stižu na Kosovo početkom marta, prenosi Reporteri.

Iako je isporuka vakcina najavljena za februar, Isma Humolli iz Svjetske zdravstvene organizacije navodi da se očekuje da prve doze preko Covax mehanizma stignu u prvoj nedjelji marta.

"Kao što vam je poznato, Kosovo će dobiti veliku količinu vakcine iz mehanizma Covax. Želja je da vakcina stignu što prije, ali svjedoci smo da nedostaje dovoljan broj doza, zbog nemogućnosti da se proizvedu potrebne količine ili onoliko koliko zahtjevaju države. Dakle, kapaciteti su smanjeni", rekla je Humolli za Glas Amerike.

Iz SZO ističu dobre rezultate Srbije u procesu imunizacije staovništva.

"U ovom slučaju Srbija je napredovala daleko ispred mnogih drugih zemalja, ne samo zemalja regiona. Albanija vakciniše donacijom sa izuzetno malim brojem vakcina, Makedonija i druge zemlje su u istoj fazi. Dakle, ne možemo reći da je Kosovo zastalo, ali moramo imati na umu još jednu stvar, da su zemlje koje su bogatije, opredelile milione za vakcine u vrijeme kada je proizvodnja tek počela", kaže Humolli.

Prema nacionalnom planu imunizacije, na Kosovu će se prvo vakcinisati najugroženije kategorije stanovništva, dok se očekuje da će do kraja  godine biti vakcinisano više od 60 odsto populacije.

"Grupe koje imaju prioritet su zdravstveni radnici, ali ne svi, već oni koji su direktno uključeni u liječenje pacijenata zaraženih korona virusom, zatim ljudi koji uzimaju uzorke i osobe starije od 70 i 80 godina sa hroničnim bolestima i time će postepeno biti obuhvaćeno stanovništvo", dodaje Humolli.

Predsjednik Ljekarske komore Kosova Pleurat Sejdiu kaže da je svako odlaganje procesa imunizacije rizik za širenje infekcije. Do sada je skoro 4.000 zdravstvenih radnika zaraženo, a njih 18 je izgubilo život, kaže Sejdiu.

"Može se reći da ovo nije veliki broj, ali kada pogledamo koliki je naš kapacitet, govorimo o oko 40 odsto ljekara. Čekamo, istina je da smo se malo ranije nadali dolasku vakcine, barem kontingenta koji bi osigurao da naši ljudski kapaciteti zdravstvenog sistema budu vakcinisani i spremni za novi talas", rekao je Sejdiu.

Evropska unija je saopštila da je  u partnerstvu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom pokrenula novi regionalni projekat vrijedan preko 7.000.000 eura za pomoć Zapadnom Balkanu.

Na Kosovu su prvi slučajevi koronavirusa registrovani u martu prošle godine i od tada je registrovano 66.380 zaraženih, 58.169 je izlečeno, dok je  1.572 osoba izgubilo birku sa kovidom-19.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri