Da bude ključni faktor

Cilj Srpske liste koja podržava romsku i bošnjačku inicijativu je da bude ključni faktor u u formiranju novih institucija, prenosi Koha.

Bez obzira na broj poslanika iz redova Srpske liste u Skupštini Kosova, Ustavna obaveza je da se uključi u vladu, kao i što je bilo 2019. godine.

Međutim iz Pokreta Samoopredjeljenje izjavljuju da neće stupiti u koalicioni sporazum sa Srpskom listom.

Portparol Samoopredjeljenja Perparim Kryeziu izjavio je da će vidjeti koliko ima još poslanika iz nesrpskih zajednica i započeti saradnju u pravcu formiranja novih institucija.

„Rezultat izbora 14. februara je historijski ne samo po broju, već i po značaju. Građani nikada ranije nisu bili odlučniji za radikalne promjene i u politici i u upravljanju. Stoga je neophodna reforma u drugim entitetima. Očekujemo da imamo potreban broj poslanika za formiranje vlade i institucija. Sačekaćemo da vidimo ostale poslanike nesrpskih zajednica i tako započnemo saradnju u pravcu formiranja državnih institucija“, rekao je Kryeziu.

Naglasio je da buduća Kurtijeva vlada, kao i u februaru 2020. godine „neće zavisiti niti biti uslovljena glasovima Srpske liste Beograda“, rekao je Kryeziu.

Srpski analitičar i novinar sa sjevera Kosova Branislav Krstić naziva orkestriranim glasanje i podršku romskim i bošnjačkim inicijativama, sa krajnjim ciljem uticaja na izbor predsjednika.

„Beogradski režim i aparat koji je instaliran na Kosovu, pored glasanja za Srpsku listu, takođe je instrumentalizovao glasanje u ime bošnjačke i romske inicijative. Mnogi Srbi na sjeveru ostali su zbunjeni kako je Bošnjačka lista u opštini Zubin Potok, u kojoj živi ne više od 10 Bošnjaka, osvojila 400 glasova. Ovo je ukraden rezultat, a takođe postoje sumnje u zloupotrebu i loše upravljanje procesom“, rekao je Krstić, piše Koha.

Inicijativa bivše ministarke lokalne uprave, Adriane Hodžić osvojila je 6.400 glasova na izborima 14. februara, dok je romska inicijativa dobila oko 4.000 glasova.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore