Čekaju se konačni rezultati izbora

Publicista Veton Surroi u razgovoru za Njemački institut "Aspen" rekao je da formiranje vlade neće predstavljati problem, ali da kao problem vidi kratko vrijeme za izbor predsjednika, prenosi Koha.

Kako taj dnevnik navodi Centralna izborna komisija je u procesu verifikacije glasova iz dijaspore, a još uvijek nije poznato kada će biti potvrđeni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora 14. februara.

Koha podsjeća da je na izborima 2019. godine bilo potrebno 53 dana za konačno objavljivanje rezulatata. Takvo odlaganje ugrozilo bi rok za izbor novog predsjednika, koji bi trebalo da bude izabran u prvoj nedjelji aprila.

Surroi ne vjeruje da će to predstavljati problem u u formiranju vlade.

"Naravno, problem je što se sve ovo mora dogoditi u određenom vremenskom roku, jer će se dvije ili tri nedjelje produžiti proces potvrđivanja rezultata, tj. druge ili treće nedjelje marta, a predsjednik mora biti izabran do prve nedjelje aprila. Dakle, čak i ako imamo lako formiranje vlade, to možda neće biti slučaj sa izborom novog predsjednika", rekao je Surroi.

Budući da je za izbor predsjednika potrebno više od 80 poslanika u Skupštini Kosova, Surroi kaže da će opozicija biti u prilici da blokira izboni proces.

"Biće mnogo scenarija. Neki poslanici koji su stupili na dužnost ne znaju da li imaju interes da ponovo izađu na birališta. Drugi faktor je šta će se desiti sa LDK, jer ćemo u narednih 30 dana vjerovatno imati proces izbora novog rukovodstva LDK, prije glasanja predsjednika. To će manje-više pokazati kakvo će biti rukovodstvo LDK i da li će biti glasanja za predsjednika", dodao je Surroi.

Minimum potreban za izbor vlade je 61 glas. Predsjednik takođe može biti izabran sa 61 glasom, ali pod uslovom da u glasanju učestvuje 80 poslanika.

Krajnji rok u kojem predsjednik mora biti izabran je 60 dana, a neuspjeh u njegovom izboru vodi u nove izbore.

Za sada se stranke nisu izjasnile po pitanju izbora predsjednika. Kandidat iz pobjedničke koalicije je Vjosa Osmani. Kandidaturu je najavio i lider AAK Ramush Haradinaj, ta partija je obezbjedila devet poslanika u novom sazivu vlade.

Nakon jučerašnjeg sastanka predsjedništva, iz  AAK je rečeno, da će sačekati potvrđivanje izbornih rezultata kako bi doneli odluku u vezi sa pitanjem predsjednika.

Zvaničnici skupštinske administracije izjavili su da pripreme za konstituisanje novog zakonodavnog tijela započinju nakon što CIK potvrdi rezultate izbora.

"Pripreme za konstituisanje Skupštine započinju nakon što rezultate potvrdi CIK. Sve aktivnosti Administracije biće objavljene na veb stranici Skupštine", rekao je sekretar Skupštine Ismet Krasniqi.

Prema uredbi, Predsjedništvo Skupštine produžiće mandat do konstituisanja novog zakonodavnog tijela. Predsjedništvo takođe priprema konstitutivnu sjednicu novog zakonodavnog tijela.

Prema tumačenju bivšeg predsjednika Ustavnog suda Envera Hasanija, nakon konstituisanja skupštine trebalo bi da bude izabran predsjednik, koji zatim imenuje premijera.

Koha podsjeća da je 2010. godine, Jakup Krasniqi u svojstvu vršioca dužnosti imenovao novog premijera.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore