Apel građanima

Broj pozitivnih i smrtnih slučajeva od posljedica virusa kovid-19 je i dalje veliki i zabrinjavajući, a direktan je rezultat zanemarivanja mjera za prevenciju i suzbijanje pandemije, upozorava Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova, prenosi TV Klan Kosova.

U posljednja 24 sata na Kosovu je registrovano 389 pozitivnih osoba na kovid-19, što je najveći broj pozitivnih u ovoj godini, epidemiološka situacija je zabrinjavajuća, dodaje Institut i ponavlja poziv za poštovanje mjera na snazi.

„Ljekari su preopterećeni u bolnicama bore se protiv ovog podmuklog i razornog virusa svom svojom profesionalnom i ljudskom snagom. Preventivne mjere su iste sa posebnim naglaskom da pozitivni ljudi treba da ostanu kod kuće kako bi sprečili širenje u porodici i zajednici. Smanjivanjem kontakata zaustavlja se širenje zaraze“, naglašava Institut.

Stoga još jednom poziva građane i institucije da se ponašaju odgovorno u interesu zdravlja.

„Ostati kod kuće i izlaziti samo kada je to prekopotrebno; stroga zabrana sastanaka sa ljudima sa kojima ne živite u zajednici, osim u posebne svrhe; Stroga zabrana okupljanja; Strogo poštovanje restriktivnih mjera u javnim aktivnostima; smanjenje radnog vremena tokom dana“, navodi se u saopštenju.

Institut procjenjuje da ove mjere mogu zaustaviti porast broja slučajeva i smanjiti broj hospitalizacija u već punim bolnicama, kao i smrtnost pacijenata usljed posljedica od koronavirusa.

 „NIJZK apeluje na sve građane, institucije i javne i privatne organizacije da poštuju i preduzmu sve neophodne mjere za prevenciju, upravljanje i kontrolu infekcije kovid-19, uzimajući u obzir odredbe Zakona o sprečavanju i borbi protiv pandemije kovid-19 , i na snazi odluke o mjerama i obavezama institucija za sprovođenje opštih i specifičnih mjera zaštite od pandemije kovid-19“, navodi se u saopštenju Instituta.

Naglašava se apel institucijama, Policiji Kosova i nadležnim inspekcijama da strogo nadgledaju i preduzmu sve neophodne mjere za sprovođenje mjera i drugih odluka na snazi.

Institut apeluje na građane budu posebno oprezni, kako bi izbjegli uzroke i posljedice infekcije.

„Pridržavajte se restriktivnih mjera o javnim okupljanjima, nosite maske, održavajte distancu i higijenu“, apeuje Institut za javno zdravlje Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova