Neprihvatljivo

Uplitanje Beograda, koje se očito dogodilo na ovim izborima, je neprihvatljivo, u suprotnosti s načelima i duhom Ustava Republike Kosovo, izjavio je premijer Hoti.

Na ovim parlamentarnim izborima bošnjačke stranke dobile su 7.000 glasova više nego prošli put. To čak i u sredinama u kojima uopšte nema pripadnika ove zajednice, prenosi Indeksonline.

Ova činjenica dovela je do sumnji da se Srpska lista umješala u izborni proces za garantovana mjesta, kako bi kontrolirala oko dvije trećine manjinskih poslanika.

Cilj optužbi je inicijativa Adriane Hodžić, kojoj su navodno pomogli glasovi kosovskih Srba. Predstavnici 49 organizacija bošnjačkog civilnog društva reagirali su rekavši da ne prihvataju izborne rezultate.

"Pozivamo nadležne institucije da se ozbiljno pozabave ovim protuustavnim pojavama i anuliraju nezakonite mandate jer su u suprotnosti s garancijama koja predviđa Ustav Kosova", stoji u njihovom reagovanju.

Na ovakvo mješanje bez presedana u izbor manjinskih predstavnika reagovao je odlazeći premijer Avdullah Hoti, rekavši da albanski entiteti nikada nisu imali tendenciju da se miješaju u izbore predstavnika zajednice.

U izjavi za Klan Kosova, rekao je da bi se relevantne institucije kao i lokalni i međunarodni promatrači trebali pozabaviti ovim pitanjem.

"Predstavnike nevećinskih zajednica moraju birati odgovarajuće zajednice bez ikakvog miješanja, kao što je to bio slučaj u prethodnim zakonodavnim tijelima i kako definiše ustav. Uplitanje koje se očito dogodilo na ovim izborima je neprihvatljivo, jer je u suprotnosti s načelima i duhom Ustava Republike Kosovo", izjavio je Hoti.

Iz Pokreta Samoopredjeljenje i Demokratske stranke Kosova rekli su da čekaju potvrdu rezultata izbora održanih 14. februara, kako bi izišli sa svojim reagovanjima.