Treba da bude 350 eura

Sindikat radnika privatnog sektora na Kosovu neće poštedeti ni minut novu vladu i biće njen najveći kritičar, ukoliko zahtjev za povećanje minimalne zarade ne bude ispunjen, poručio je predsjednik tog sindikata Jusuf Azemi, prenosi Ekonomija Onlajn.

On je podsjetio da je Albin Kurti, svojevremeno kada je bio premijer u prvom mandatu rekao da u privatnom sektoru minimalna zarada radnika ne bi trebalo da bude ispod 350 eura.

"Sindikat privatnog sektora na Kosovu uvijek ima program koji se nudi novoj vladi i mi mislimo da je prioritet minimalna zarada. Shvatili smo to kao izjavu bivšeg premijera Kurtija kada je 5. marta 2020. Rečeno da minimalna zarada radnika u privatnom sektoru ne sme biti ispod 350 eura i stavićemo je na sto novoj vladi“, rekao je on.

Azemi je istakao da bi povećanje minimalne zarade trebalo da bude prioritet nove vlade.

"Važno je da se obezbjede zakonski uslovi za radnike u privatnom sektoru“, rekao je on.

Nakon toga, kako je naveo, slijedi potpisivanje kolektivnog ugovora koji na neki način relaksira odnos između poslodavca i zaposlenog, što je neposredan zahtjev zaposlenih u privatnom sektoru na Kosovu.

On je ukazao na potrebu za povećanjem inspekcije na radnom mjestu, jer je, kako kaže, broj radnika bez ugovora izuzetno veliki.

"Stalni zahtjev koji se uvijek ponavlja u nekom obliku je poštovanje zakona i kolektivnog ugovora“, ukazao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online