Organizacija

Kurtijeva vlada biće dužna da se bavi dijalogom između Srbije i Kosova nakon formiranja institucija, iako dijalog za njega nije prioritet, rekao je Arton Demhasaj iz organizacije "Çohu“, prenosi Reporteri.

On je ukazao da će biti pritiska Evropske unije i Vašingtona da se nastavi dijalog.

"Bez obzira na Kurtijev pristup dijalogu, neizbježno je da će on biti dužan da se bavi dijalogom čim se konstituišu kosovske institucije. Ne vjerujem da će biti pritiska samo iz Brisela, već i iz Vašingtona da se što prije vrate procesu dijaloga, sa tendencijom okončanja ovog višegodišnjeg procesa“, rekao je Demhasaj.

Kurti je izjavio da ne daje prioritet dijalogu, već ekonomiji i pravdi, uprkos činjenici da, kako je naveo, neće izbjeći proces dijaloga sa Srbijom.

Prema Kurtiju, dijalog nije među pet prioriteta za građane Kosova.

Demhasaj takođe kaže da dijalog nije prioritet za kosovsko društvo, ali prema njegovim riječima, nakon formiranja nove vlade biće neophodno da se dijalog nastavi.

"Što se tiče prioriteta društva, ne postoji dijalog kao prioritet, već su mnoga druga pitanja povezana kao prioritet. S obzirom na pitanja koja se odnose na međunarodnu ili spoljnu politiku i pritisak koji postoji od međunarodnog faktora da se okonča proces dijaloga, mislim da bi bilo neophodno da vlada čim bude osnovana počne da se priprema za dijalog. Sa tendencijom postizanja konačnog sporazuma, a cilj bi uvijek trebalo da bude uzajamno priznavanje između Srbije i Kosova“, rekao je on.

Zbog Kurtijevih izjava da dijalog neće biti prioritet reagovala je Evropska unija, čiji su zvaničnici tražili da se ovaj proces nastavi i nakon formiranja institucija.

Pored dijaloga sa Srbijom, zvaničnici Samoopredjeljenja, stranke koja bi trebalo da formira vladu nakon pobjede na izborima 14. februara, rekli su da neće insistirati na obavezma iz Vašingtonskog sporazuma koji je potpisao još aktuelni premijer Avdullah Hoti.

Ali prema Demhasaju, teško je sprečiti sprovođenje Vašingtonskog sporazuma.

"To je vrsta obaveze koju su potpisale obe strane, gdje su Sjedinjene Američke Države i Kosovo preuzele obavezu, i mislim da je problem zaustaviti njegovo sprovođenje. Vidjeli smo da je deo tog sporazuma već počeo da se sprovodi, poput priznanja Izraela, potpisivanja nekoliko sporazuma za američke investicije u regionu“, rekao je on.

Član predsjedništva Samoopredjeljenja Albulena Haxhiu rekla je da sljedeća vlada koja treba da se formira sa Albinom Kurtijem na čelu, neće pomjeriti tačke obaveza koje je u Vašingtonu potpisao aktuelni premijer Avdullah Hoti. Haxhiu ne očekuje nikakav pritisak SAD po ovom pitanju.

"U tim obavezama, jedina važna tačka je priznanje Izraela. Ostale tačke ne idu u korist Kosova. Slučaj Gazivode, ekonomsko osnaživanje Srbije, odricanje od članstva u međunarodnim organizacijama, nećemo insistirati na tim pitanjima“, rekla je ona.

Međutim, Demhasaj kaže da Vašingtonski sporazum možda neće biti sproveden samo ako se Bidenova administracija ne složi sa njim.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri