OSUDA

Lider Socijaldemokratske partije Dardan Moliqaj osudio je političke stranke koje će u narednom sazivu Skupštine Kosova biti dio opozicije, jer su izrazile spremnost da obezbjede kvorum kada se bude izglasavala vlada pod vođstvom Pokreta Samoopredjeljenje.

Moliqaj je na društvenoj mreži Facebook napisao da su opozicione parlamentarne stranke započele jedan "negativan trend“.

"Opozicione stranke započele su negativnu trku i to ko će prvi obezbjediti kvorum Kurtiju za izgradnju institucija. Tako će se izgubiti još više“, napisao je Moliqaj.

Prema njegovim riječima, konsenzus da Kurtijeva moć ima zajednički imenitelj, je ništa drugo nego potčinjavanje ucjenama.

"Prihvatanje ucjena koje potiču od lošeg izbornog rezultata je pogrešan put koji nikome ne prija. Bolje monoistički parlament nego ovakva demokratija. Mora se dogoditi suprotno. Opozicija ostati imuna na ucjene", napisao je Moliqaj.

Takođe, dodao je Moliqaj, reformski napori se ne mogu opravdati, ukoliko se ne prošire na razmišljanja o uzrocima gubitka i posebno o prirodi moći kojoj se treba  suprotstaviti.

"U pogledu osnaživanja Kosova, opozicija je uslov za demokratsko disanje. Ali, može postati prepreka, ako ne uspije da zaštiti i artikuliše vladajuću većinu. Opozicija koja ne gradi cilj, ne može da napravi političku ravnotežu", zaključio je Moliqaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express