Različita mišljenja stručnjaka

Pravnici na Kosovu su u dilemi kako legalno i legitimno izabrati premijera i predsjednika Kosova, jedni smatraju da vršilac dužnosti predsjednika ne može da imenuje kandidata za premijera, dok drugi tvrde da prvo treba verifikovati skupštinu, izabrati predsjednika parlamenta, koji automatski postaje vršilac dužnosti predsjednika Kosova, čime se stiču uslovi za predlaganje novog premijera. Istovremeno iz Samoopredjeljenja (VV) stižu najave da će prvo biti izabran premijer, a zatim predsjednik Kosova, prenosi Gazeta Express.

Bivši predsjednik Ustavnog suda Enver Hasani zastupa prvu variijantu.

"Vršilac dužnosti predsjednika ne može da imenuje kandidata za premijera i prvo treba izabrati novog predsjednika parlamenta, a zatim vladu i premijera", tvrdi Hasani.

Nekadašnji sudija Ustavnog suda Gjileta Mushkolaj kaže:

„Nova skupština ne može da djeluje bez konstituisanja. Dakle, prvo treba uzabrati predsjednika parlamenta, koji automatski postaje vršilac dužnosti predsjednika Kosova i zatim treba izabrati vladu i premijera. Predsjednika Kosova zatim treba izabrati u ustavnim rokovima“, smatra Mushkolaj.

Hasani upozorava je da je mandat premijera, koji je Jakup Krasniqi dao Hashimu Thaçiju 2011. godine, takođe urađen pogrešno, ali da na sudu nikada nije osporavan.

Predstavnik organizacije Demokratija plus Albert Krasniqi smatra da se Kosovo nalazi u identičnoj situaciji kao i 2011. i da bi bilo najbolje da se predsjednik i premijer biraju na istoj sjednici parlamenta.

„Postupci za konstituisanje skupštine moraju započeti u roku od 30 dana nakon potvrđivanja rezultata izbora. To ne znači da će postupak izbora biti završen u ovom roku, već je to samo početak postupka, kako je protumačeno presudom Ustavnog suda iz 2014. godine. Da bi se konstituisala, skupština mora da izabere svog predsjednika i 5 potpredsjednika. Ustav nije izričito definisao redoslijed izbora institucija, jer je odgovornost predsjednika i predsjedništva skupštine da pripreme dnevni red plenarnih sjednica. Iz prethodne prakse iz 2011. godine, kada je zemlja bila u istoj situaciji, prvo je izabran predsjednik, a zatim vlada, ali oba su obavljena na istoj sjednici. Bilo bi bolje da se isto uradi i sada“, rekao je Krasniqi.

U ime Pokreta Samoopredjeljenje Glauk Konjufca najavio je da će prvo biti izabran premijer, a zatim predsjednik.

Takav redoslijed odgovara Samoopredjeljeju, jer bez glasova dijaspore sigurno ima 56 poslanika, a za izbor premijera je potrebna većina od 61, dok je za izbor predsjednika Kosova neophodna kvalifikovana većina, što je znatno teže postići.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express