Izbori 2021.

Glasovi koje su u opštinama sa srpskom većinom dobile Građanska inicijativa „Ujedinjena zajednica - Adrijana Hodžić i koalicija „Vakat“ razlog su zbog kojeg će Socijaldemokratska unija (SDU) i Nova demokratska stranka (NDS) žaliti Izbornom panelu za žalbe i predstavke, prenosi Ekonomia Onlajn.

Žalbu su najavile Duda Balje iz Socijaldemokratske unije i Emilija Redžepi iz Nove demokratske stranke navodeći da, u slučaju da žalba koju podnesu IPŽP ne dobije odgovor, nastaviće da se žale Vrhovnom, ali i Ustavnom sudu.

Bivši predsjednik Ustavnog suda Kosovo Enver Hasani kaže da obe stranke iz bošnjačke zajednice, Socijaldemokratska unija i Nova demokratska stranka, imaju snažnu ustavnu osnovu za podnošenje žalbe Ustavnom sudu, ali prvo, prema njegovim riječima, moraju iscrpiti pravne lijekove iz IPŽP-a i Vrhovni sud.

“U ovom slučaju očigledno je da nisu glasali oni koji se proglašavaju Bošnjacima, naime Romi i drugi nesrpske i nealbanske zajednice, i potpuno je protivustavan glas protiv konsocijativne demokratije koja postoji na Kosovu. Konsocijativna demokratija znači da svaka zajednica ima svoje predstavništvo, ali u ovom slučaju, stranke koje se izjašnjavaju kao Bošnjaci, Romi i druge, koje su do juče predstavljale zajednice, sada su efektivno zastupljene od strane srpske zajednice", naglašava Hasani.

Na osnovu preliminarnih rezultata koje je objavio Centralni izbor Komisije, može se vidjeti da je većina od 6.379 glasova koju je dobila „Ujedinjena zajednica - Adrijana Hodžić“, dobijena u opštinama sa srpskom većinom, a prema broju osvojenih glasova obezbjeđeno im je mjesto u Parlamentu Kosova.

Prema preliminarnim podacima CIK-a, u opštinama sa srpskom većinom zabilježeno je više od 5.300 glasova za ovaj politički subjekt.

Na osnovu dosadašnjeg prebrojavanja glasova, koalicija Vakat dobila je 5.672 glasa, od kojih je utvrđeno da je više od 700 glasova došlo iz opština većinski naseljenih srpskim stanovništvom. Takođe, očekuje se da će i ovaj politički entitet obezbjediti mjesto u Skupštini Kosova.

Nova demokratska stranka dobila je 2.763 glasa, a Socijaldemokratska unija 2.434 glasa.

Peti bošnjački politički entitet, Naša inicijativa, dobio je 1.295 glasova.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online