Povećana tražnja

Tokom prošle godine, kada se čitav svijet borio protiv koronavirusa, na Kosovu je povećana tražnja i uvoz lijekova i dezinfekcionih sredstava, a otvoreno je 57 apoteka, dok je pet zatvoreno, prenosi Kosovo Press.

Uvoz lijekova i medicinskog materijala u 2020. godini bio je oko 90 miliona eura, što je više nego u 2019. godini.

Glavni razlog ovog povećanja povezan je sa situacijom stvorenom pandemijom koronavirusa, gdje je masovno širenje virusa od marta prošle godine, koje se nastavlja, podstaklo upotrebu više lijekova.

Portparol Kosovske carine Adriatik Stavileci kaže da je tokom 2020. godine došlo do povećanja uvoza lijekova, ali ne i na početku pandemije.

„Na Kosovo je uvezeno oko 1,1 milion dezinfekcionih proizvoda, uvezli smo medicinskih rukavica u vrijednosti od oko 3 miliona eura, a premašen je i godišnji uvoz maski u vrijednosti od preko 3 miliona eura. Naravno da je bilo uvoza i prethodnih godina, ali nije bilo u tim količinama“, kaže Stavileci.

On kaže da je povećan i uvoz ostalih farmaceutskih proizvoda, posebno lijekova, pa je u 2020. godini zabilježeno povećanje uvoza od 16 miliona eura u odnosu na prethodnu godinu.

„Ako uporedimo 2020. godinu sa 2019., primjećujemo da je ukupan uvoz lijekova u prošloj godini bio 86 miliona, dok smo u 2019. godini imali 70 miliona, što je bio normalan prosjek uvoza lijekova u roku od godinu dana. Zbog pandemije, uvoz nekih vrsta lijekova se povećao i uglavnom se povećala tražnja za vitaminima koji se prodaju u kosovskim apotekama“, dodaje on.

Stavileci kaže da se trend uvoza ovih proizvoda nastavio početkom ove godine, ali naglašava da je došlo do blagog smanjenja uvoza dezinfekcionih sredstava, maski i rukavica.

Najveća potražnja je bila za antibioticima, ali i vitaminima gdje se pored vitamina C, u velikim količinama tražio i vitamin D koji se preporučuje ljudima zaraženim koronavirusom.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press